Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   Feb 02

Χιλιάδες παιδιά χωρίς ‘ταυτότητα’!

Είναι ένα θέμα που στριφογυρίζει στο μυαλό μου εδώ και αρκετό καιρό. Υποβόσκει μέσα μου και με ‘τρώει’ κατά κάποιον τρόπο, και αυτό με οδήγησε στο να γράψω κάτι γι αυτό. Και να είμαι λοιπόν εδώ επιχειρώντας να γράψω για αυτό το τόσο δύσκολο θα χαρακτήριζα θέμα. Μιλώ για το θέμα των παιδιών όταν πια ενηλικιωθούν και καλούνται να τραβήξουν το δρόμο τους. Να ακολουθήσουν ένα μονοπάτι που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ξεκάθαρο ή και ίσως δεν είναι εφικτό αυτό που ίσως επιθυμούν να κάνουν ή να έχουν.  

Καταρχήν μιλώ για όλα τα παιδιά. Για τα παιδιά μου, για τα παιδιά σας, για τα παιδιά που διδάσκετε στο σχολείο οι εκπαιδευτικοί, για τα παιδιά της γειτονιάς μας, των φίλων μας,  ακόμη και για σας που δεν έχετε παιδιά και που πιθανών αναρωτιέστε, αν αποκτούσατε παιδιά θα μπορούσατε άραγε να τους προσφέρετε τα κυρίως απαραίτητα? Και δεν εννοώ όταν λέω απαραίτητα, τα προς το μεγάλωμα τους αλλά κυρίως απαραίτητα – τουλάχιστον εγώ προσωπικά – θεωρώ την μόρφωση τους, την ενασχόληση τους, την συνέχεια τους. Μια δουλειά, μια τέχνη, ίσως σπουδές που δεν είναι και εύκολη υπόθεση κυρίως για τις οικογένειες που δεν διαθέτουν χρήμα ή ακίνητη περιουσία έτσι ώστε να στηρίξουν τα παιδιά τους στα πρώτα τουλάχιστον βήματα προς μια τέτοια κατεύθυνση.  

Ας μιλήσουμε όμως πρώτα για κάτι άλλο πριν πάμε στο θέμα των σπουδών και της κατεύθυνσης. Ας μιλήσουμε για την γενιά του σήμερα που κατόπιν ερευνών, έχουν χαρακτηρίσει την γενιά του σήμερα, ‘γενιά του καναπέ’. Και τι σημαίνει αυτό? Σημαίνει πολλή ώρα στην τηλεόραση? Σημαίνει πολλές ώρες στο διαδίκτυο? Σημαίνει μήπως βόλεμα και τα θέλω όλα έτοιμα μπροστά μου? Σημαίνει δεν θέλω να μεγαλώσω σε μερικούς τομείς και να αναλάβω την ευθύνη να φροντίζω μόνος μου τον εαυτό μου? Θέλω να με φροντίζουν άλλοι και μετά την ενηλικίωση μου? Νομίζω πως σημαίνουν όλα μαζί, όσα προανέφερα. Ποιός όμως οφείλεται για αυτή την εξέλιξη? Ποιος όδευσε τα πράγματα ως εδώ. Γιατί οι νέοι μας σήμερα – οι περισσότεροι εν πάση περίπτωση – αναζητούν εύκολες λύσεις, καλοπέραση, δεν θέλουν να κοπιάσουν, να δουλέψουν μια και δύο δουλειές προκειμένου να υλοποιήσουν τα όνειρα τους. Άσε δε, τις περιπτώσεις όπου μερικοί νέοι – σε όλα τα μέρη του κόσμου – καταφεύγουν συχνά στην λύση του γραφείου ευημερίας, με το να επιλέγουν να στιγματιστούν με τον όρο ψυχικά διαταραγμένοι – ενώ δεν είναι – προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα εύκολο εισόδημα. Ενώ χιλιάδες, εκατομμύρια ανά τον κόσμο άλλα παιδιά κάνουν μία και δύο δουλειές για να τα φέρουν βόλτα.  

Τι είναι αυτό που άλλαξε τόσο τους νέους μας σήμερα? Μήπως φταίει η τεχνολογία κ η επίδραση της επάνω στην εξέλιξη του τρόπου σκέψεως τους? Μήπως θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε και τεμπελιά? Μήπως είναι και απογοήτευση εκ μέρους τους για πολλά και διάφορα που συμβαίνουν πλέον στον πλανήτη μας? Μήπως είναι αδιαφορία των γονιών που οφείλεται στις δικές τους λάθος επιλογές και που τελικά τις πληρώνουν τα παιδιά τους? 

Μήπως είναι όλα αυτά μαζί? 

Το πιο καυτό όμως ερώτημα θα πρέπει να είναι, ‘πως αλλάζουμε αυτή τη κατάσταση? Τι κάνουμε για να διορθώσουμε αυτή τη πορεία των νέων μας?’ Που είναι η απάντηση έτσι ώστε ο κάθε ένας από εμάς να βοηθήσει με τον τρόπο του! Θαρρώ πως η Αγάπη είναι μια απ τις απαντήσεις που μου έρχεται πρώτη στο μυαλό. Αρκεί όμως μόνο η Αγάπη? Πολλοί από εσάς, είμαι σίγουρη πως πιστεύετε πως ναι αρκεί. Το πιστεύω και εγώ γιατί ξέρω πως η δύναμη της Αγάπης είναι αρκετή να διορθώσει τα αδιόρθωτα. Τι γίνεται όμως όταν σε αυτούς που θέλουμε να προσφέρουμε την Αγάπη, δεν την θέλουν, ή δεν μας αφήνουν να την προσφέρουμε για τον άλφα και βήτα λόγο! Μήπως δίπλα απ την Αγάπη, θα χρειαστούμε μια άλλη μέθοδο να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο βοήθειας έτσι ώστε να επιτύχουμε το στόχο μας? Για παράδειγμα, δίπλα απ την Αγάπη, πρέπει να υπάρχει τάξις. Αλλιώς η Αγάπη μπορεί να θυματοποιηθεί από μόνη της και να λειτουργήσει με εντελώς αρνητικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά έχουν την ικανότητα να ενοχοποιούν πολύ εύκολα τους μεγαλύτερους τους.   

Και πάμε τώρα στο άλλο θέμα. Το θέμα της κατεύθυνσης. Τελειώνει ένας νέος το Λύκειο, βρίσκεται στην ηλικία των 18 και αναλόγως οικογενειακής κατάστασης αλλά και άλλων πηγών, καλείται να αποφασίσει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει μετά το σχολείο. Κάποιοι θέλουν να σπουδάσουν και κάποιους οι γονείς μπορούν να το κάνουν αυτό εύκολα. Υπάρχουν φυσικά και οι περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη υπόθεσις οι σπουδές και έτσι οι νέοι αν το θέλουν πολύ, δουλεύουν ένα, δύο ίσως και περισσότερα χρόνια, έτσι ώστε να μαζέψουν χρήματα για τις μελλοντικές τους σπουδές.  

Κάποιοι δεν θέλουν να σπουδάσουν και μαθαίνουν μια τέχνη. Άλλωστε φανταστείτε αν όλοι σπούδαζαν τι θα γινότανε στο κόσμο αυτό. Δεν θα υπήρχαν οικοδόμοι, δεν θα υπήρχαν περιπτεράδες, δεν θα υπήρχαν γεωργοί, κτηνοτρόφοι, υδραυλικοί, ξυλουργοί, σκουπιδιάρηδες και ένα σωρό άλλα επαγγέλματα.  

Και κάποιοι δεν ξέρουν τι θέλουν ή δεν θέλουν να κάνουν τίποτα. Και εδώ έχουμε πρόβλημα. Εδώ έχουμε την ‘Γενιά του καναπέ’. Πως σηκώνεις ένα νέο απ τον ‘καναπέ’ και πως του λες πως αυτά τα χρόνια δεν θα ξαναρθούνε και πως τώρα θα έπρεπε να σφύζει από ζωή και να πειραματίζεται με χίλια δύο πράγματα και καταστάσεις. Πως τον σταματάς από το να είναι αδιάφορος προς τις προκλήσεις της ζωής?  

Πιστεύω πως όλοι μας,  μικροί μεγάλοι έχουμε την ανάγκη ενός στόχου στη ζωή μας. Είναι ΑΥΤΟΣ επίσης ο λόγος που βλέπεις στις μέρες μας χιλιάδες, εκατομμύρια ανθρώπους να παίζουν με απίστευτη μανία και ζήλο το παιγνίδι στο διαδίκτυο που λέγεται ΦΑΡΜΑ. Βάζουν ξυπνητήρια η ώρα 3 το πρωί για να ποτίσουν πατάτες στο διαδίκτυο. Ακούγεται τόσο τρελό και όμως συμβαίνει. Συμβαίνει γιατί δίνει την απαραίτητη αίσθηση στόχου που έχει ανάγκη ο άνθρωπος για να αισθάνεται σημαντικός και πλήρης.   Η ΦΑΡΜΑ φυσικά είναι μόνο ένα από τα τόσα πολλά παιγνίδια στο διαδίκτυο όπου οι άνθρωποι ξοδεύουν τη ζωή τους, τις μέρες τους και χάνουν έξω τον αληθινό καιρό, το τσουχτερό το κρύο, την μεθυσμένη άνοιξη, το ερωτικό καλοκαίρι και ένα χρυσό φθινόπωρο. Χάνουν την όμορφη αίσθηση να μιλάς με πραγματικούς ανθρώπους και να τους κοιτάς στα μάτια, νιώθοντας μυριάδες συναισθήματα. Αληθινά όλα. 

Μέτρο!

Πάν μέτρο άριστο! Αγαπώ πολύ αυτή τη φράση αν και δεν την τηρώ πάντα, προσπαθώ. Ουδείς τέλειος και σαν ανθρώπινα όντα, σίγουρα έχουμε πολλές απώλειες και λάθη στην κατασκευή μας. Όμως το οφείλουμε στη ζωή να ζήσουμε αληθινά στον έξω κόσμο κάνοντας λάθη, μαθαίνοντας από αυτά. Δεν πειράζει αν πέσουμε και ματώσουμε, θα έχουμε πάντα τη δύναμη να σηκωθούμε για μια νέα προσπάθεια. Δεν πειράζει αν αποτύχουμε, δεν πειράζει αν απογοητευτούμε. Ας ξαναρχίσουμε πάλι, ξανά και ξανά γιατί η ελπίδα θα είναι πάντα ένα όνειρο που ξυπνά και που μας υπόσχεται πως θα μας κρατά πάντα ζωντανούς αν εμείς θέλουμε πάντα να υπηρετούμε τη ζωή όσο καλύτερα γίνεται. Γι αυτό νέοι άνθρωποι που καλείστε τώρα να τραβήξετε το δρόμο σας, μην φοβάστε να κολυμπήσετε στα βαθιά. Θα μείνετε πάντα θεατές αν δεν αφήσετε τη ζωή να σας ζορίσει, αλλά και να σας βραβεύσει για όλο το θάρρος σας! Το Σύμπαν, ο Θεός όποιος και να είναι αυτός για σας, σας έχει χαρίσει μια δύναμη μέσα σας που δεν φαντάζεστε. Αδράξτε τη μέρα αυτή σαν αρχή για το μεγάλο ταξίδι  σας και κάντε το όσο πιο συναρπαστικό γίνεται.

«Εκεί που είναι η καρδιά σου, εκεί είναι και ο θησαυρός του!

Το θέμα είναι να ψάξεις να βρεις, Που είναι η καρδιά σου?….»

Domenica~

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Comments

 1. Miranda says:

  Miranda wrote: “Νέο άρθρο και πάρα πολύ δυνατό.. thanks for sharing your thoughts! :)”

 2. Tony Jacovides says:

  Η ΑΓΑΠΗ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ….ΑΝΟΙΓΕΙ ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΚΑΙ ΞΕΠΑΣΤΡΕΥΕΙ… ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ – ΑΝ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ – ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ…ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ….ΜΟΝΟ Η ΑΓΑΠΗ…. ΚΙ ΑΤΕ ΡΕ…ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΓΙΝΕΙ…

  • Domenica says:

   ….ma pano apo mena, pano apo sena, pano apo ola yparchi mono i Agapi!!!!
   Mono i Agapi kai zi kathe stigmi.
   I omorfia tha sosi tin anthropotita!
   Se efharisto gia to mynima sou.

 3. Danae says:

  ‎:))))

 4. Constantinidou Valentina says:

  ti me8odo diladi?

 5. neyla says:

  Ax kai ax kai ax! Gia alli mia fora erikses sto fws ena provlimatismo poy apasxolei para polloys anbthrwpous kai kyriws anthrwpous poy ezisan mia alli epoxi! Mia epoxi pou i epafi me tin fysi itan anaggaia se takta xronika diastimata, pou viazomastan na teleiwsoume to diavasma gia na vgoume ston kipo tis giagias na paiksoume zaxaroplastes sta xwmata kai as mas katsadiaze i giagia pou eksafanizontan ws dia mageias ola tis ta koutalakia afou sxedon ola itan thammena sto xwma 🙂 Mia epoxi pou kinita den ypirxan, ypologistes eixan arxisei deila deila na emfanizontai kai pou akoma ypirxe i legomeni ekpaideftiki tileorasi!
  Na milisw ws ekpaideftikos? Na milisw ws mellontiki mitera? Na milisw ws fili mammadwn me paidia tis genias tou kanape? Ap opou kai an milisw to symperasma ena tha einai ! H koinwnia stin opoia zoume, tis katanalwsis , tis anesis, tis efkolis lysis dystyxws afti ftiaxnei kai ta paidia tou kanape! Apo to spiti omws tha ksekinisei kai tha meiwthei ligo i tosi anaggi na potizeis tis pseftikes patates an eksw ston kipo…an yparxei pia kipos..afou stis meres mas to diamerisma kyriarxei…mathei to paidi na fytevei kai na mazevei louloudia kai na erxetai se epafi me ti fysi.An oi goneis alla kai to sxoleio alla panw apo ola i koinwnia dwsoun kinitra kai eykairies sta paidia gia na paroun tin zwi sta xeria tous. An vroun noima afta ta paidia stin axrwmi zwi tous gia tin opoian den ftaine afta alla oloi ekeinoi oi opoioi tous odigisan na zoun se afto ton kosmo! Min katadikazoume tous neous afou oi anisixies pou exoun mesa tous dystyxws den vriskoun mia rwgmi na ekswterikeftoun kai katapiezontai kai xanoun tis elpides tous! Kai oi neoi simera exoun oramata exoun oneira apla den exoun ta mesa pou xreiazontai gia na ta ylopoiisoun…osoi fysika to theloun! Giati gia na leme kai tin alitheia yparxoun kai paidia pou itan einai kai tha parameinoun ta paidia tis genias tou kanape!!!
  xxxxxx

  • Domenica says:

   Neyla mou efharisto gia to mynima sou k ton yperoho tropo pou pantote ekfrazese. Sigoura den katadikazoume tous neous afou ontos opos anafera k ego sto arthro mou, megalo meridio gia tin exelixi aftin merikon pedion pou hreothikan tin tampela ‘genia tou kanape’ ehi i koinonia opos kala to eipes. To thema einai asheta me to poios efthynete na vroume tropous k erethismata na alaxoume afti tin ‘adrani’ trohia pou evale tous neous mas i simerini koinonia mesa apo tin exelixi tis. xxxxxxx

 6. Lelelyn says:

  Dear Domenica,
  I did translate it to English … very interesting!
  Really it is a deep subject and yes very disturbing that people / teenagers or adults are exposed to this life today. I can’t believe that they wake up in the night to water the potatoes!!!
  I read in a news article some weeks ago that a young mother [can’t remember which country] killed her own young child because he interfered with a game she was playing on the internet. How sad … it seems that technology to a degree is controlling the minds of people today in such a negative way! Of course there is the positive side of the internet which can be so informing once used in the correct manner.

  • Domenica says:

   Sad yes, very sad and some stories are really unbelievable. I agree with you that yes internet can be so informing once used in a correct way. Like everything in life needs moderation to enjoy them and feel healthy! Thank you for your comment xxxxxx

 7. Christiana says:

  Para polu wraio k auto to ar8ro Domenica m!!! xxxxx 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.