Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   Oct 24

Κάνε τη ζωή σου να λάμψει!

Παρασκευή η καλύτερη ημέρα της βδομάδας. Μόνο που σήμερα δεν είναι Παρασκευή, είναι Δευτέρα, μουντή και άχαρη και γκρίζα και νυστάζω. Σκέπτομαι όμως πως χωρίς τις Δευτέρες και τις Τρίτες, δεν έρχονται οι όμορφες Παρασκευές. Κάθε Παρασκευή συνήθως κάνουμε πλάνα και ανοίγουμε την όρεξη μας για χίλια δυό. Και Κάθε Δευτέρα συνειδητοποιούμε πως δεν κάναμε ούτε τα μισά από όσα υπολογίζαμε, από όσα σχεδιάζαμε. Και αρχίζουμε ξανά το ονειροπόλημα από Δευτέρας, γεμίζουμε τι λίστα μας με πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και βάζουμε στόχους μικρούς και μεγάλους, που γεμίζουν τις μπαταρίες μας μόνο που τα σκεπτόμαστε. Έχει μεγάλη σημασία όμως να ονειρεύεται κανείς ε? Δεν πειράζει αν δεν γίνονται όλα πραγματικότητα. Το να ονειρεύεσαι, να εύχεσαι, να λαχταράς σου δίνει ζωή, σου δίνει πνοή! Είναι ωραίο, είναι καλό να γεμίζει η καρδιά λαχτάρες, την κάνει να κτυπά πιο ζωντανά. Κάποιο πολύ αγαπημένο μου πρόσωπο κάποτε μου είπε «Η ζωή είναι ένα όνειρο. Η διαφορά όμως είναι ότι το όνειρο πρέπει να ξυπνήσεις για να το δεις, ενώ την ζωή πρέπει να πεθάνεις για να καταλάβεις ότι ήταν ένα όνειρο – Σ. Ροδοσθένους.» Αλήθεια δεν είναι? Η ζωή μας είναι τόσο ωραία, έστω με τα προβλήματα της, με τις έγνοιες της, με τα πάνω της, με τα κάτω της και μοιάζει όταν είναι όμορφη κυρίως, σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικό. Η διαφορά ναι είναι πως αυτό το όνειρο που λέγεται ζωή πρέπει να είμαστε ξύπνιοι για να το ζήσουμε και η ζωή θα καταλάβουμε πως ήταν ένα όνειρο, όταν τη χάσουμε. 

Σήμερα στην πρωινή μου μελέτη γύρω στις 6 η ώρα το πρωί, διάβασα κάτι πολύ ενδιαφέρον. Για τις φωνές που κυριαρχούν μέσα μας και κατά πόσο εμείς αφήνουμε αυτές τις φωνές να μας ορίζουν, κατά πόσο αφήνουμε να μας καθοδηγούν. Υπάρχει μια φωνή πάντα μέσα μας που είναι η διαίσθηση μας και που όταν μάθουμε να την ξεχωρίζουμε μπορεί να μας γλυτώνει από αχρείαστους μπελάδες, από φασαρίες, από δυσάρεστες καταστάσεις. Είναι κάτι σαν αυτοπροστασία που έρχεται από τον εσώτερο εαυτό μας. Αυτό που λες «και το ‘ξερα ρε παιδί μου πως δεν έπρεπε να πάω, μια φωνή μέσα μου, μου το έλεγε …..κάτι μου λέει μέσα μου να μην το κάνω αυτό …….μου λένε όλοι να το κάνω, να πάω αλλά η φωνή μέσα μου, μου λέει άλλα ….». Αλήθεια πόσες φορές δεν μας έτυχε αυτό ε? Φυσικά υπάρχουν και κάποιες φορές που είναι απλές συμπτώσεις, που είναι λανθασμένο ένστικτο και ίσως κάνουν την εμφάνιση τους κάποια αδύναμα σημεία μας. Θέλει πολύ εξάσκηση και χρόνο να μπορέσουμε να ξεχωρίζουμε την διαισθητική φωνή μέσα μας έτσι ώστε να κάνουμε αυτό που είναι καλύτερο να γίνει. 

Υπάρχει μια άλλη φωνή που λέγεται ‘τύραννος’, είναι η φωνή που όντως μας τυραννά, αυτή που μας λέει «πρέπει να δουλεύεις περισσότερες ώρες , πρέπει να βγάζεις περισσότερα χρήματα, πρέπει να πας στο γάμο του ξαδέλφου σου, πρέπει να καλέσεις κόσμο στο σπίτι, πρέπει να σπουδάσεις, πρέπει να αδυνατίσεις, πρέπει να παντρευτείς, πρέπει να κάνεις παιδιά, πρέπει να …..πρέπει να …πρέπει ….πρέπει…» Αυτή η φωνή του ‘τύραννου’ προέρχεται από παλιές πεποιθήσεις όταν ακόμα ήμασταν παιδιά και η τυραννική επίδραση πάνω μας εξαρτάται από το πώς ήταν το περιβάλλον μας στην παιδική ηλικία. Αν στο σπίτι, στο σχολείο και γενικά στο σύστημα το οποίο μεγαλώσαμε, δεχθήκαμε διαταγές, πίεση για να ακολουθήσουμε κάτι που κυρίως μας υπόβαλαν οι γύρω μας, παρά κατά επιλογή μας, τότε δυστυχώς τείνουμε να ακούμε πολύ συχνά αυτή την τυραννική φωνή να ζει στο κεφάλι μας.  Αυτή η φωνή μπορεί να είναι η αιτία που εμφανίζεται υπερβολικό το άγχος στις ζωές μας, είναι ο λόγος που δεν αισθανόμαστε όσο θα θέλαμε ελεύθεροι άνθρωποι, αφού δεν μάθαμε να την εκπαιδεύουμε έτσι ώστε να μην μας επηρεάζει και να μας καθηλώνει σε μια ζωή που δεν επιλέξαμε. 

Απέναντι από τη φωνή του ‘τύραννου’ βρίσκεται η φωνή του ‘επαναστάτη’. Η φωνή που μας γλυτώνει από τη φωνή του ‘τύραννου’. «Δεν είναι ανάγκη να δουλεύεις τόσο πολύ, πάρε άδεια, το χρειάζεσαι, ξεκουράσου. Δεν είσαι υποχρεωμένος να πας στο γάμο ή στα βαφτίσια, ή οπουδήποτε δεν θέλεις να πας επειδή θα βαρεθείς και θα είναι για σένα χάσιμο χρόνου. Δεν χρειάζεσαι πολλά χρήματα για να περνάς καλά. Διασκέδασε περισσότερο, η ζωή είναι μικρή και αξίζει να την χαίρεσαι περισσότερο με αυτά που αγαπάς να κάνεις. Μην αδυνατίσεις πολύ γιατί χρειάζεσαι την ενέργεια σου, μια χαρά είσαι και έτσι. Δεν βασιλεύουν σε αυτό τον κόσμο μόνο οι αδύνατοι. Χαλάρωσε και ξεκούρασε τον εαυτό σου, αγάπησε τον περισσότερο. Ανακάλυψε τα χαρίσματα που ζουν μέσα σου και κάνε τη ζωή σου να λάμψει!» Ναι, ναι αυτή η φωνή μας λυτρώνει γιατί μας δίνει το περιθώριο να χαλαρώσουμε, να αναπνεύσουμε, να απολαύσουμε τη ζωή περισσότερο χωρίς δεσμά και καθωσπρεπισμούς και πιέσεις και καταπιέσεις. Αξίζει το κόπο πάντως να διαβάσετε το βιβλίο «Κάνε τη ζωή σου να λάμψει». Η Σάκτι Γκαγουέιν, η συγγραφέας του βιβλίου αυτού, με εκπληκτικά δυνατές τεχνικές, σε οδηγεί σε μια ολοκληρωτική μεταμόρφωση του εαυτού σου και του κόσμου γύρω σου. Σε βοηθάει να καλλιεργήσεις τη διαίσθησή σου και να αναπτύξεις όλες τις δημιουργικές σου ικανότητες, να ανοιχτείς στη ζωή και να απολαύσεις τις ανταμοιβές της. Είναι πραγματικά ένα σημαντικό βιβλίο της εποχής μας! 

Πολλές φορές σκέπτομαι πως ο μεγαλύτερος στόχος της ανθρώπινης ύπαρξης είναι η ελευθερία. Να γνωρίσουμε τον εαυτό μας καλύτερα μέχρι να καταφέρουμε με σωστή δουλειά και αγάπη να τον ελευθερώσουμε από παλιές πεποιθήσεις που μας σκλάβωσαν, έτσι ώστε να ζήσουμε μια πραγματικά απολαυστική και ουσιώδη ζωή. Όποιος κι αν είσαι, όπου κι αν είσαι, ότι κι αν κάνεις, δεν μπορείς να είσαι ποτέ πλήρη και ευτυχισμένο άτομο, εάν δεν είσαι ελεύθερο άτομο πέραν από βλέψεις φήμης και επιτυχίας. Θα κλείσω με κάτι που αγαπώ για την ελευθερία του Νίκου Καζαντζάκη. 

Δεν πρέπει ποτέ να έχεις μια αντίληψη για τη ζωή που να σου επιτρέπει ελπίδες και ανταμοιβές. Είσαι ελεύθερος άνθρωπος, όχι μισθοφόρος. Να παλεύεις χωρίς να καταδέχεσαι να ζητάς ανταμοιβή, αυτό είναι πραγματική ελευθερία.

Domenica~

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

2 Comments

  1. maria flower says:

    wow afto to vivlio hriazome.se efharisto poli gia tin ydea.teia vivlia pistefko na hriazomaste stin diki mas epohy pleon.pou mas vasanizoun tosa pola kai den xeroume pio dromous na paroume gia ti litrosy tis psyhis mas Domenic mou.

    • Domenica says:

      *smiles* Ontos ta hriazomaste poly afta ta vivlia stin epohi mas. Ehoume anaggi na anakalypsoume pioi imaste kai na vroume tropous na elefrinoume ti psihi mas apo oti mas vareni kai propanton na eletherothoume 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.