Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   Nov 14

Ας μιλήσουμε για τον έρωτα λοιπόν και τι είναι άραγε η αγάπη?

«Αν σου έδινα θέμα τί είναι η αγάπη; Αν υπάρχει αληθινή αγάπη; Αν υπάρχει έρωτας με την πρώτη ματιά; Ποιά η διαφορά έρωτα και αγάπης; Όλα αυτά σε ένα θέμα τέλος πάντων, τί θα έγραφες; Ένα τέτοιο ποστ θα είχε ενδιαφέρον…»

Θα προσπαθήσω να σου απαντήσω στα ερωτήματα σου, βασισμένη πάνω σε προσωπικά μου βιώματα και όχι μόνο. Το πώς ήρθε στη δικιά μου ζωή ο έρωτας και η αληθινή αγάπη, θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω από μαγικό έως τρομαχτικό συμβάν. Μέχρι που έφτασα για χάρη της? Που βρήκα Θεέ μου τη δύναμη να γίνω τόσο τολμηρή? Να τα βάλω με όλο τον κόσμο τότε γιατί να ζήσω μακριά του δεν μπορούσα. Δεν είχα ζωή μακριά του. Το ωραιότερο δώρο της ζωής, η αγάπη αλλά και ο έρωτας ο τρελός που μας κάνει να φερόμαστε σαν μικρά παιδιά, αψηφώντας τα πάντα, ακόμα και τον θάνατο. 

Είναι άγριο πράγμα ο Έρωτας, σε διαφεντεύει, δεν σου αφήνει μυαλό, σε τρελαίνει στην επιθυμία που σαν μανιασμένο τραίνο ορμά στις φλέβες σου και σε κυριαρχεί. Σαν άγριο θεριό που θέλει να κατασπαράξει το θήραμα του. Αχόρταγος, κατακτά τις καρδιές των ανθρώπων, μαγεύοντας το μυαλό τους, ξετρελαίνοντας το εντελώς, αδιαφορώντας για κάθε συνέπεια. Πόσοι αλήθεια άνθρωποι έφτασαν στα άκρα για τον έρωτα. Το τρελό πάθος, τους οδήγησε μέχρι και τον φόνο, μέχρι και τον θάνατο. Αυτό μας λέει πολλά για τον έρωτα, πόσο επικίνδυνος μπορεί να είναι και άλλο τόσο γλυκός. Μεθά το μυαλό και το ζαλίζει, δεν αφήνει άλλη σκέψη να το απασχολεί παρά μόνο το αντικείμενο του πόθου του. Αυτός που ερωτεύεται θέλει να σκίσει τις σάρκες του από τον πόθο. Νομίζετε πως υπερβάλω? Κι όμως είναι τρέλα ο Έρωτας. Μια τρέλα που η ψυχολογία υποστηρίζει ότι διαρκεί μεταξύ 6 μήνες έως 2 χρόνια. Μετά ή σπάει σαν μπαλόνι και κάθε ορμή και ζάλη και επιθυμία εξαφανίζεται, ή μεταλλάσσεται σε βαθιά αγάπη. Για όσο όμως διαρκεί ο έρωτας, μας δίνει ζωή και νόημα να ζούμε. Εκείνος που δεν βίωσε τον Έρωτα, δεν γνώρισε ολοκληρωτικά τη ζωή. 

Με ρώτησες αν υπάρχει αληθινή αγάπη? Δεν υπάρχει ζωή χωρίς αγάπη, αφού είναι το νόημα της ζωής. Η αληθινή αγάπη, η μία και μοναδική που για χάρη της ξεπερνά ο άνθρωπος τα όρια του, κάνει πράγματα που δεν πίστευε πως θα κάνει ποτέ. Ζει μια ευτυχία που νόμιζε πως μόνο στα παραμύθια την ζει κανείς. Η αγάπη μοιάζει με το απέραντο της θάλασσας, με την ανατολή του ήλιου που με δύναμη σκορπάει το φως παντού. Μοιάζει με τον αέρα που δίνει πνοή και η πνοή αναδύει τη ζωή. Η αγάπη μας λυτρώνει από το φόβο, από οποιαδήποτε δεσμά και φυλακές. Δεν έχει λάθος η αγάπη, δεν έχει ψεγάδι σκοταδιού. Δεν παραλογίζεται, δεν σε τρελαίνει παρά μόνο σε γαληνεύει, σε ηρεμεί και σου δίνει να ζήσεις την απόλυτη ευτυχία. Μπορεί να μην έχεις να φας, μπορεί να στερείσαι πολλά, αν έχεις αγάπη στη ζωή σου όμως είσαι αληθινός βασιλιάς, ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος του κόσμου. 

Ευλογημένος ο άνθρωπος που μπορεί να ζήσει και να χαρεί τα δώρα της αγάπης, γιατί δυστυχώς δεν το μπορούν όλοι, για διάφορους λόγους που γνωρίζει ο καθένας στην δικιά του περίπτωση. Αυτός που βρήκε την αγάπη, βρήκε το ‘σπίτι’ του και όπου είναι η αγάπη του, εκεί είναι και το ‘σπίτι’ του. Ο έρωτας σαν γίνει αγάπη ριζώνει βαθιά και δεν ξεριζώνεται με τίποτα. Και δεν είναι πως πεθαίνει ο έρωτας, σαν έρθει η αγάπη. Ούτε παύει να είναι ερωτευμένος ο άνθρωπος που αγαπά. Απλά φέρνει η αγάπη την ισορροπία και τη λογική όσο μπορεί να υπάρχει δηλαδή, έτσι ώστε να έρθει η ευτυχία. Γιατί αν ζούμε ο άνθρωπος μόνο με τον έρωτα δεν θα ησύχαζε ποτέ, δεν θα ηρεμούσε, άρα δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πραγματικά ευτυχισμένος. Θα ήταν σαν ένα τσουνάμι, σαν ένα ηφαίστειο ενεργό που στο τέλος θα καιγόταν από την πυρά του έρωτα! Για αυτό έχει ημερομηνία λήξεως ο έρωτας, για να σωθούμε *χαμόγελο* ή θα έρθει η αγάπη και θα ολοκληρωθούμε σαν όντα. 

Έρωτας με την πρώτη ματιά. Έχω ακούσει πολλούς ανθρώπους που το έχουν βιώσει, άρα υποθέτω υπάρχει. Μπαμπ και κάτω! Ένα βλέμμα και «έρως ανίκατε μάχαν» σαν το βελάκι που τρυπάει την καρδιά και πάει τελείωσε η αποστολή. Ο έρωτας μπήκε στις καρδιές τους, στα μυαλά τους και τους διαφεντεύει. Εμένα δεν μου έτυχε ακριβώς έτσι. Εκείνο που έτυχε σε εμένα ήταν να ερωτευτώ τρελά το μυαλό του Κίνγκ. Ούτε που τον είχα δει, ούτε που τον γνώριζα. Για 8 ολόκληρους μήνες όμως μιλούσαμε ή μάλλον γράφαμε ο ένας στον άλλο και ανταλλάσσαμε τις απόψεις μας για την ζωή, για τα πάντα. Θυμάμαι κοιμόμουνα μόνο 3-4 ώρες και ούτε που με ένοιαζε. Τα πρώτα δείγματα του έρωτα που γεννήθηκε μέσα μου, ήταν θυμάμαι όταν περπατούσα και ένιωθα πως τα πόδια μου δεν πατούσαν στη γη, πετούσα. Μα και φυσικά πατούσα στην γη, απλά ο έρωτας με τις μαγικές του ιδιότητες, με έκανε να αισθάνομαι ότι πετούσα. Ήταν σαν να αιωρούμουν στον αέρα, εντελώς μαγεμένη και τρισευτυχισμένη. Ήταν λες και ήμουν νεκρή και ζωντάνεψα, ήταν λες και ξύπνησα από ένα μακρύ λήθαργο που είχα πέσει και ήρθε ο μάγος του έρωτα και με ξύπνησε γλυκά. Δεν ήθελα να ξανακοιμηθώ. Είναι απίστευτο τι κάνει στο σώμα μας ο έρωτας. Εκκρίνει τόσες ενδορφίνες που ξαφνικά αποχτούμε μια απίστευτη εφορία και ζωντάνια. Το δέρμα λάμπει, τα μάτια γυαλίζουν, το χαμόγελο μας ακτινοβολεί. 

Και επειδή κεραυνοβόλο έρωτα δεν έζησα, βρήκα κάτι ενδιαφέρον να μοιραστώ μαζί σου. Άκου λοιπόν τι λένε οι επιστήμονες για τον έρωτα με μια ματιά. «Επιστήμονες λοιπόν έχουν επιστρατευτεί για το θέμα, δηλώνοντας ότι η δραστηριότητα του εγκεφάλου συνηγορεί με την ύπαρξη του φαινομένου αυτού του έρωτα, καθώς τα νεύρα και τα κύτταρα του εγκεφάλου αντιδρούν διαφορετικά. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος χρειάζεται περίπου 30 δευτερόλεπτα για να ερωτευτεί ή για να αντιληφθεί το κατά πόσον κάποιος είναι ελκυστικός ή όχι. Υποστηρίζουν επίσης ότι το αν θα ερωτευτούμε κάποιον κεραυνοβόλα εξαρτάται από την ψυχολογική μας κατάσταση σε κάθε δεδομένη στιγμή καθώς κάποιες φορές ακόμα και τα πιο υπέροχα μάτια μπορεί να περάσουν απαρατήρητα, αν δεν είμαστε στην κατάλληλη διάθεση. Σε κάθε περίπτωση ο κεραυνοβόλος έρωτας με την πρώτη ματιά είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα, που οι περισσότεροι αδυνατούν να συγκρατήσουν. Είτε ονομάζεται έλξη, είτε ξελόγιασμα, είτε ξεμυάλισμα, αυτή η κατάσταση είναι σαφώς μια εξαίρεση και δεν μπορεί, λογικά, να συμβαίνει συνέχεια. Ο κεραυνοβόλος έρωτας μπορεί να συμβεί, πάντως, οπουδήποτε. Στο μετρό, στο δρόμο, στο ίδιο δωμάτιο, γνωρίζοντας κάποιον σε μια φιλική συνάθροιση. Οι άνθρωποι που έχουν νιώσει αυτό το συναίσθημα το περιγράφουν σαν κάτι πολύ όμορφο και ζεστό: όταν οι ματιές συναντήθηκαν, ήξεραν ότι είχαν γνωρίσει τον άνθρωπο των ονείρων τους. Στον έρωτα δε μένεις μόνο στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά βλέπεις και στοιχεία που δεν είναι ορατά σε άλλους. Ο έρωτας είναι μια χημεία περίεργου είδους – ξέρεις με βεβαιότητα πράγματα χωρίς όμως να μπορείς να τα αποδείξεις. Ο έρωτας με την πρώτη ματιά μπορεί να είναι εξίσου πλασματικός με κάθε άλλο είδος έρωτα. Τα συννεφάκια, το χάσιμο του μυαλού, η αφηρημάδα, η απροσδιόριστη χαρά ή μελαγχολία είναι επίσης βασικά συμπτώματα ενός έρωτα που είναι διαφορετικός και ίσως πιο βαρύς και βαθύς από όσο θα περίμενε κανείς. Λένε ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας είναι συναίσθημα μοναδικό και αξέχαστο για όποιον το έχει ζήσει…» 

Αυτά λοιπόν περί έρωτα και αγάπης ο λόγος. 

Πραγματικά δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα από την εμπειρία του να ερωτευτεί κανείς! Θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε σαν μια σχεδόν εξωπραγματική κατάσταση, όπου ο κόσμος ξαφνικά μοιάζει αγγελικός, όπου οι γεύσεις των φαγητών στο στόμα μας αλλάζουν, όπου ο ύπνος δεν είναι πια τόσο σημαντικός και απαραίτητος. Αγαπάμε τους πάντες και δεν θέλουμε να θυμώσουμε με κανέναν και τίποτα. Το σώμα μας μοιάζει σαν πλανήτης ευτυχίας που δεν θέλουμε να φύγουμε ποτέ από αυτόν. Μέχρι που ο χρόνος να το τερματίσει και να τελειώσει εκεί ή να μας χαρίσει το επακόλουθο στάδιο που είναι η οδός μιας παντοτινής αγάπης. Όσο τουλάχιστον μπορεί το ‘πάντα’ να υπάρχει για μας τους φθαρτούς ανθρώπους. 

*χαμόγελο* 

Αφιερωμένο στους εξερευνητές της ζωής!

Domenica~

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Comments

 1. Kevin says:

  Πολύ όμορφο.. Νομίζω ότι με κάλυψες πλήρως..

 2. Neyla says:

  Ο έρωτας για μένα είναι το ίδιο σημαντικός με την ανάσα μου! Αν μπορούσα θα έλεγα ,ότι όταν είμαι ερωτευμένη ,είναι λες και όλο το οξυγόνο που υπάρχει γύρω μου βρίσκεται ξαφνικά μέσα στα πνευμόνια μου. Πεταλούδες ξαφνικά γεμίζουν το στομάχι μου, χάνω κάθε ανάγκη για ύπνο, το φαγητό ξαφνικά αποκτά δευτερεύουσα σημασία και αγαπώ όλους τους ανθρώπους γύρω μου. Έχω αμέσως έμπνευση και έχω αμέσως δημιουργία. Κάθε λεπτό που περνά είναι μαγικό και κάθε δευτερόλεπτο αναμονής είναι αιώνας. Κάθε λέξη είναι πυροτέχνημα και κάθε άγγιγμα είναι φωτιά που τολμάς να αγγίξεις με όλο σου το είναι έστω και αν τσουρουφλιστείς. Πιστεύω ότι ο έρωτας με τύφλωσε πολλές φορές ως τώρα και χάρηκα κάθε φορά το απόλυτο μαγικό σκοτάδι που μου πρόσφερε. Ένιωσα ολοζώντανη και κάθε στιγμή που έζησα για όσο καιρό την έζησα έδωσε νόημα στη ζωή μου. Το παραδέχομαι! Είμαι ονειροπόλα! Τόσο πολύ που πληγώθηκα πάρα πολλές φορές από τον έρωτα που με τύφλωσε…αλλά πληγώθηκα προσωρινά γιατί η ζωή μου πάντοτε έφερνε στο δρόμο μου υπέροχους ανθρώπους να ερωτευτώ. Ανθρώπους που ακόμα υπάρχουν στη ζωή μου και που νιώθω ότι στην καρδιά του κάθε ενός από αυτούς υπάρχει ένα κομματάκι αποκλειστικά με το όνομα μου έπάνω! Και μόνο με αυτή τη σκέψη είμαι ευτυχισμένη. Ο έρωτας μου για αυτούς τους ανθρώπους έγινε με το χρόνο αγάπη …αγάπη που θα μείνει παντοτινή γιατί κέρδισα ένα κομμάτι από την ψυχή τους και αυτοί από τη δική μου. ‘Ασχετο αν ευδοκίμησε η όχι. Γιατί οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έζησα ποτέ και ευχόμαι να μην την ζήσώ την άσχημη πλευρά του έρωτα. Η έκβαση δεν ήταν ποτέ το μισός η ένα άσχημο τέλος…απλά εμπόδια μας ήταν τις πλείστες φορές ο μγαγάσας ο ΧΡΟΝΟΣ…η να το πω αλλιώς ..η λάθος χρονική στιγμή. Και τι πιο όμορφο πράγμα να κρατάμε μέσα μας μικρά κομματάκια από τις ψυχές των ανθρώπων που μας στιγμάτισαν. Αν μπορούσα να ένωνα αυτά τα μικρά κομματάκια που μάζεψα στην καρδιά μου από τον καθένα τους θα έφτιαχνα το άλλο μου μισό …κατί που πιστεύω ότι υπάρχει για τον καθένα μας κάπου εκεί έξω και που εκεί που δεν το περιμένουμε μας χτυπά την πόρτα…φτάνει ΄να είμαστε έτοιμοι να την ανοίξουμε όταν μας την χτυπήσουν 🙂
  Όσο για την αγάπη πιστεύω ότι είναι η συνέχεια ένος έρωτα! Η αγάπη όπως πολύ καλά μου λέει η καλύτερη μου φίλη και όπως εχω βιώσει είναι η ίδια..απλά αλλάζει πρόσωπα!Ερωτευόμαστε με τον ίδιο τρόπο, αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο απλά κάθε φορά η μορφή είναι διαφορετική. Το σίγουρο όμως και αυτό που πιστεύω είναι ότι όταν βρεθεί εκείνος ο έρωτας (όποιας μορφής) και καταφέρερει να σφηνώσει το βέλος του τόσο βαθιά στην καρδιά μας και αντί να βγεί σε κάποια στιγμή και η καρδιά να ματώσει αφήνοντας πίσω μια τρύπα λύπης και απογοήτευσης , εκείνο το ίδιο βέλος ευδοκιμεί και φυτρώνει μέσα στην καρδιά μας ολόκληρος κήπος με άνθισμένα λουλούδια και οι πεταλούδες που άλλοτε βρίσκονταν στο στομάχι μας κάθονται πια στα ανθισμένα άνθη της καρδιάς μας και νιώθουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα ξέφωτο και γαληνεύει η ψυχή μας. Τότε ξέρουμε ότι η αγάπη μας σταθεροποιήθηκε σε ένα μόνο πρόσωπο. Το πρόσωπο που θα ξυπνά δίπλα μας το πρωί θα μας χαμογελά και δεν θα φοβόμαστε τίποτε και που η αγκαλιά που θα κουρνιάζουμε μέσα θα είναι το λιμάνι μας μπροστά σε κάθε φουρτούνα.
  Θα μπορόύσα να γράφω με τις ώρες για αυτό το θέμα και μόνο που σκέφτομαι την ζωή μου και τα πόσα έζησα σε αυτόν τον τομέα γεμίζει η ψύχη μου και το χαμόγελο μου βρίσκεται στα αυτιά μου. Μαζί σας θέλω να μοιραστώ κάτι που βρήκα στο ιντερνετ και μου άρεσε

  http://www.youtube.com/watch?v=jGHxJCHUzDQ&feature=related

  http://www.youtube.com/watch?v=bntn-YVsCxU&feature=related

  • Domenica says:

   Neyla mou tha to po kypriaka! Eisai vouttimeni mesto melin tou erota!!!
   Ena apo ta hiliades pragmata pou agapo se esena omorfi mou fili, einai to poso erotevmeni eisai synehos omos! Eite me anthropous, eite me ti zoe, eite me tin tehni, eite me ti fysi. Eisai san melissa pou erotevete to kathe louloudi. Erotas einai i dipsa gia zoe, gia hilia dyo! Efhome syntoma na xana erthi sti zoe sou KAI NA MINI! Sou axizi to kalytero fili mou hrisi! 🙂 xxxxxx

Leave a Reply

Your email address will not be published.