Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   Mar 29

Η αλλαγή μας θεραπεύει!

Όταν η ψυχή αιμορραγεί, όταν το πνεύμα υποφέρει, όταν το μυαλό βασανίζεται, τότε την ‘πληρώνει’ το σώμα μας. Τελευταίως διαβάζω κάποια βιβλία που σε αρκετά κεφάλαια αναφέρεται η συγγραφέας πάνω σε αυτό το τόσο καυτό θέμα. Τα ψυχοσωματικά προβλήματα και πως μπορεί να επηρεάζει μια κακή ψυχολογία, την σωματική μας υγεία. Είναι αλληλένδετα, το ένα επηρεάζει το άλλο και δεν μπορούμε να φροντίζουμε περισσότερο το ένα απ’ τα δύο μόνο. Είναι αλήθεια απίστευτο και λυπηρό αλλά συγκεκριμένες αρνητικές ή κακές σκέψεις, προκαλούν ασθένειες στο ανθρώπινο σώμα. Μερικοί από εμάς το γνωρίζουμε ήδη, όμως υπάρχουν και άνθρωποι που δεν έχουν σκεφτεί ή ποτέ ενημερωθεί πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει. Θα ήθελα να μοιραστώ εδώ μαζί σας στην σημερινή μου ανάρτηση,  μερικά από τα πολύ συναρπαστικά αποσπάσματα που βρήκα στα βιβλία αυτά και που θεωρώ χρήσιμες πληροφορίες για όλους μας. Όλοι μας πονάμε ψυχικά/σωματικά είτε λίγο είτε πολύ.

Το άγχος στην εποχή μας, μαστίζει την ανθρωπότητα. Μικρό άγχος, μεγάλο άγχος δεν έχει σημασία γιατί για τον καθένα μπορεί κάτι σχετικά ασήμαντο και μικρό, να είναι το τέλος του κόσμου για κάποιον άλλον. Ένα θέμα που αγγίζει όλους μας αν όχι σε μόνιμη βάση, ίσως κατά καιρούς, είναι η ΚΡΙΤΙΚΗ που όταν είναι μόνιμη συνήθεια, μπορεί να οδηγήσει στην αρθρίτιδα. Οι ενοχές ψάχνουν πάντα για την τιμωρία και η τιμωρία φέρνει τον πόνο. Ο φόβος και η ένταση που παράγονται από αυτόν μπορούν να προκαλέσουν φαινόμενα όπως η φαλάκρα, τα έλκη και οι πόνοι στα πόδια. Υπάρχει η θεωρία πως η συγχώρηση και η απαλλαγή από τη μνησικακία μπορούν να νικήσουν ακόμα και τον καρκίνο.

Το παρελθόν έχει πια τελειώσει. Τώρα δεν μπορούμε πια να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τις σκέψεις μας για το παρελθόν. Είναι πολύ ανόητο να τιμωρούμε τους εαυτούς μας στην παρούσα στιγμή επειδή κάποιος κάποτε μας πλήγωσε. Όταν οι άνθρωποι δεν κάνουν κάτι να απαλλαγούν από τη μνησικακία, μπορούν να βρεθούν στο κρεβάτι του πόνου ή ακόμα και κάτω από το νυστέρι του χειρούργου. Ίσως σας ακούγεται εξωφρενικό, υπερβολικό κι όμως όταν η ψυχή έχει φορτωθεί για χρόνια ένα τεράστιο φορτίο γεμάτο αρνητισμό, ενοχές, τύψεις, τιμωρίες, τότε ναι το σώμα αρρωσταίνει και κάποιες φορές αρρωσταίνει βαριά.  

Υπάρχει ένα βιβλίο Course in Miracles, μπορείτε να το βρείτε και στα ελληνικά «Μαθήματα θαυμάτων» που εξηγεί πως οι περισσότερες αρρώστιες, προέρχονται από την αδυναμία μας να συγχωρήσουμε, τις περισσότερες φορές να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας. Επίσης υπάρχει ακόμα ένα βιβλίο που θέλω να πιστεύω έχει βοηθήσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας, το «Θεράπευσε το σώμα σου», Heal Your Body”, της πολύ αγαπημένης μου θεραπεύτριας και συγγραφέα Louise L. Hay.

Συγχώρηση σημαίνει παραίτηση, απαλλαγή και απελευθέρωση.  Όταν στα αλήθεια αγαπούμε, αποδεχόμαστε και επιδοκιμάζουμε τον εαυτό μας για αυτό ακριβώς που είναι και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ καλυτερεύει η ποιότητα ζωής μας. Είναι σαν να συμβαίνουν παντού μικρά θαύματα. Η υγεία μας βελτιώνεται, ο ύπνος μας ηρεμεί, οι σχέσεις μας ολοκληρώνονται περισσότερο, ίσως βρούμε το θάρρος για μια καλύτερη δουλειά όχι τόσο όσο να αφορά την αμοιβή, αλλά κυρίως στο να μας προσφέρει περισσότερη χαρά και δημιουργικότητα. Κι ακόμα, θα βοηθήσει το σώμα μας να σταθεροποιήσει το βάρος του. Οι άνθρωποι που αγαπούν τον εαυτό τους και το σώμα τους ποτέ δεν κακομεταχειρίζονται τον εαυτό τους και τους άλλους.

Η ψυχολογία υποστηρίζει πως το υπερβολικό βάρος δεν είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Είναι πολλοί οι άνθρωποι που για χρόνια αγωνίζονται να αδυνατίσουν και όμως εξακολουθούν να είναι υπέρβαροι. Κατηγορούν όλα τα υπόλοιπα στη ζωή τους εκτός από το φαγητό. Το φαγητό είναι ο καλύτερος τους φίλος γιατί προστατεύει τα συναισθήματα τους, γεμίζει το ψυχικό κενό που αγνοούν για χρόνια. Όταν νιώθουμε φοβισμένοι ή ανασφαλείς ή ‘όχι αρκετά καλοί’,  τότε προσθέτουμε στο σώμα μας μερικά κιλά για προστασία. Όταν κατηγορούμε τον εαυτό μας για το πρόσθετο βάρος που εξακολουθούμε να παίρνουμε, όταν νιώθουμε ένοχοι για κάθε μπουκιά που τρώμε, όταν βασανίζουμε τον εαυτό μας για κάθε επιπλέον κιλό, απλώς χάνουμε το χρόνο μας επειδή δεν ασχολούμαστε με το πραγματικό πρόβλημα. Τα υπέρβαρα άτομα παίρνουν βάρος επειδή δεν αγαπούν και δεν δέχονται σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό τους. Όταν θα αρχίσουν να αγαπούν και να αποδέχονται τον εαυτό τους, όταν συγχωρέσουν το παρελθόν, όταν αποδεχτούν κάποια πραγματικότητα, τότε το περιττό βάρος θα αρχίσει να υποχωρεί. Αυτό όμως συμβαίνει πολύ σπάνια επειδή το πιο δύσκολο πράγμα τελικά στον άνθρωπο είναι η συγχώρεση και κυρίως η αλλαγή. Η αλλαγή μας θεραπεύει!

Σκέψου όλους εκείνους τους ανθρώπους που για χρόνια προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους να ακολουθήσει μια καριέρα μόνον και μόνον επειδή οι γονείς τους, τους είπαν πως έτσι ‘έπρεπε’, αυτό ήταν το καλύτερο να γίνει. Πόσες φορές δεν ένιωσες κατωτερότητα επειδή σου είπαν πως έπρεπε να είσαι πιο έξυπνος ή πιο πλούσιος ή πιο εργατικός, όπως ήταν κάποιος συγγενής σου ίσως ή ακόμα και ο ίδιος ο αδελφός σου. Και ξέχασες τι οφείλεις πραγματικά εσύ στον ίδιο τον εαυτό σου, ακολουθώντας μια ευθεία που άλλοι χάραξαν για σένα. Και εγώ λέω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ σε όλους όσους μπόρεσαν να πάρουν το κατευθυνόμενο χέρι και να το παραμερίσουν, χαράσσοντας την δική τους ευθεία όποια κι αν ήταν αυτή. Είναι σημαντικό να ξέρεις τι θέλεις και να το κάνεις.

Η αγάπη για τον εαυτό μας αρχίζει από τη στιγμή που θα σταματήσει η κριτική μας για την κάθε του ενέργεια. Η κατανόηση και η επιδοκιμασία θα μας βοηθήσουν να ξεφύγουμε από αυτό. Δώσε στον εαυτό σου το περιθώριο να είναι ατελής, να κάνει λάθη, να λέει κάποτε βλακείες και εσύ όταν τις ακούς να λες απλά ‘ουπς, σόρυ’ και να χαμογελάς με συμπάθεια για τον εαυτό σου συγχωρώντας του αμέσως το ‘λαθάκι’. Και έτσι να προχωράς και να αγαπάς και να μαθαίνεις. Ποτέ μην σταματήσεις να μαθαίνεις μέχρι την τελευταία σου πνοή. Δεν υπάρχει πιο καλύτερη περιγραφή του να ζει κανείς από το να αγαπά και να μαθαίνει. Ο αγαπημένος μου συγγραφέας Λέο Μπουσκάλια έγραψε ένα ολόκληρο βιβλίο με αυτό το τίτλο. Ένα βιβλίο που διαβάζω και ξανά διαβάζω για χρόνια τώρα. Γιατί τις θετικές δηλώσεις τις κερδίζεις και τις κάνεις βίωμα, μέσα από την μελέτη και την επανάληψη. Και μέσα από την επίμονη προσπάθεια έρχεται επιτέλους το ποθητό αποτέλεσμα. Αυτό που κάνει την ζωή να αξίζει!

Domenica~

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

One Comment

  1. Koula-Domenica Moraida on Facebook says:

    ….Όταν η ψυχή αιμορραγεί, όταν το πνεύμα υποφέρει, όταν το μυαλό βασανίζεται, τότε την ‘πληρώνει’ το σώμα μας……Το παρελθόν έχει πια τελειώσει. Τώρα δεν μπορούμε πια να το αλλάξουμε. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τις σκέψεις μας για το παρελθόν. Είναι πολύ ανόητο να τιμωρούμε τους εαυτούς μας στην παρούσα στιγμή επειδή κάποιος κάποτε μας πλήγωσε. Όταν οι άνθρωποι δεν κάνουν κάτι να απαλλαγούν από τη μνησικακία, μπορούν να βρεθούν στο κρεβάτι του πόνου……..Αυτό όμως συμβαίνει πολύ σπάνια επειδή το πιο δύσκολο πράγμα τελικά στον άνθρωπο είναι η συγχώρεση και κυρίως η αλλαγή. Η αλλαγή μας θεραπεύει!…….

Leave a Reply

Your email address will not be published.