Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   Apr 05

Γυναικεία υπόθεση!

Ευτυχία δεν είναι να έχεις πολλά πράγματα, αλλά να χρειάζεσαι λίγα.
Π. Μακ Ηλρόι

Αγαπητές φίλες σήμερα έγραψα για μας τις γυναίκες και τι πραγματικά κάνει μια γυναίκα ευτυχισμένη? Μήπως είναι τα πολλά χρήματα ή η επαγγελματική καταξίωση. Μήπως είναι η απόκτηση παιδιών και οικογένειας που μπορούν να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για την κατάκτηση της ευτυχίας?

Πόσες φορές αλήθεια έχουμε όλες αναρωτηθεί, ποια να είναι άραγε η χρυσή συνταγή της ευτυχίας? Αλλά απάντηση έχεις βρει? Τι είναι άραγε αυτό που θα μπορούσε να σε κάνει ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη γυναίκα? Ε λοιπόν, οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως την βρήκαν!

Ισχυρίζονται πως η ευτυχία βρίσκεται σε όλα μαζί τα παραπάνω! Σύμφωνα με Αμερικανούς μελετητές, για να είναι πετυχημένη η «συνταγή» της ευτυχίας, χρειάζεται μείγμα όλων των παραπάνω «συστατικών»! Δηλαδή να έχει μια γυναίκα, μια δεμένη οικογένεια, καριέρα, καλούς φίλους και ένα υγιές εισόδημα. Αν λοιπόν κατά τους μελετητές αυτούς, κάνεις μια δουλειά που σε γεμίζει, έχεις στη ζωή σου καλούς πιστούς φίλους και μια οικογένεια που σε αγαπά και βγάζεις τόσα χρήματα όσα σου χρειάζονται για να ζεις μια ‘ωραία’ ζωή, τότε μάλλον έχεις ήδη αγγίξει την ευτυχία.

Μα αν αυτό είναι αλήθεια τότε οι περισσότερες γυναίκες του πλανήτη μας είναι δυστυχισμένες. Δεν είναι πάντα τόσο εύκολο να πετύχει κανείς σε όλους τους τομείς της ζωής του. Και όχι μόνο αυτό, έχω την αίσθηση πως δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Γι αυτό εγώ λέω – αν και δεν είμαι μελετητής, ούτε επιστήμονας- πως δεν συμφωνώ εντελώς με τα πιο πάνω. Ωραία ακούγονται δεν λέω και ίσως σε μερικές περιπτώσεις να ισχύουν κιόλας. Αλλά υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όπου δεν ισχύ από μόνο του το πιο πάνω ‘πακέτο’. Στην περίπτωση ας πούμε που μέσα στην ψυχή της μια γυναίκα δεν αισθάνεται χαρά με τον ίδιο τον εαυτό της για τον οποιοδήποτε λόγο, τότε όσο καλά και να της πάνε τα υπόλοιπα, δεν θα νιώθει πραγματική ευτυχία αφού η ευτυχία ξεκινά πρώτα από μέσα μας. Πιστεύω πως η ευτυχία δεν έχει συνταγή και ούτε μπορεί να συμβαίνει διαρκώς. Είμαστε άνθρωποι και κατά συνεπείαν τόσο ατελής, τόσο παράξενα φτιαγμένοι. Δεν είναι τόσο απλό να λέμε συνεχώς «Είμαι ευτυχισμένη!» Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Πιστεύω πως αντί να προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αγγίξουμε την οποιαδήποτε «κορυφή», ίσως θα έπρεπε να αναζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να βρούμε ισορροπία στη ζωή, η οποία θα μας παρέχει την πολυπόθητη ψυχική γαλήνη, ηρεμία και βαθιά ικανοποίηση. Να μην φοβόμαστε να αντικρύσουμε την αλήθεια που υπάρχει μέσα μας, για οτιδήποτε μας απασχολεί. Σε αυτή τη ζωή δεν είναι τόσο σημαντικό να είμαστε ‘καλές’ όσο του να είμαστε ΑΛΗΘΙΝΕΣ! Να λέμε αυτό που νιώθουμε, να πάψουμε να καταπιέζουμε πολύ τον εαυτό μας, να του δίνουμε το περιθώριο της επανάστασης, σαν γυναίκες, εργαζόμενες και μη, σαν μητέρες, σαν κόρες, σαν σύζυγοι! Έστω κι αν κακοκαρδίσουμε λιγάκι ή πολύ αυτούς που αγαπάμε. Μας έχουν φορτώσει τόσους ρόλους, οι γονείς μας, τα παιδιά μας, ο σύντροφος μας, ο εργοδότης μας που εγώ θα μας χαρακτήριζα ΣΟΥΠΕΡ ΠΛΑΣΜΑΤΑ, μαγικές γυναίκες!!!

Κάτι άλλο που θεωρώ σημαντικό είναι η καλή ενέργεια, εν ολίγοις να μην είμαστε τεμπέλες. Η εργασία για παράδειγμα είναι μεγάλη ευλογία. Ακόμη κι αν ανήκεις στην κατηγορία που δεν χρειάζεσαι πολλά χρήματα, μπορείς να δουλέψεις λίγες ώρες με λιγότερη αμοιβή έτσι ώστε να είσαι ανεξάρτητη. Ή ακόμα μπορείς να εμπλακείς με τους εθελοντές σε ένα τομέα που θα σε ευχαριστούσε έτσι ώστε να αισθάνεσαι χρήσιμη και να είσαι εν δράση. Ανάμεσα στα κλειδιά που ανοίγουν την πόρτα της ευτυχίας, αντίθετα με όσα πιστεύαμε μέχρι τον περασμένο ίσως αιώνα, είναι και η εργασία, η πλήρης ή μερική απασχόληση. Ακόμη κι αν είσαι μια απλή νοικοκυρά στο σπίτι μπορείς να κάνεις τόσα πολλά που να γεμίζουν όχι μόνο τις ώρες σου αλλά και την ψυχή σου. Εξαρτάται από το τι αγαπάς να κάνεις. Γυναίκες από διαφορετικά στρώματα και τρόπους ενασχόλησης, δηλώνουν πως αντλούν ικανοποίηση από την εργασία τους και το κοινωνικό τους περιβάλλον και αυτά είναι που δίνουν ένα επιπλέον νόημα στη ζωή τους. Είτε αυτή είναι εργασία στο σπίτι, είτε εκτός. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ο κανόνας «Παν μέτρον άριστον». Υπερβολές και εξαντλητικά ωράρια φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα καθώς δεν μας επιτρέπουν να έχουμε την απαραίτητη ισορροπία στη ζωή μας. Γενικά όπου καταργείται η ισορροπία, δημιουργούνται προβλήματα.

Και επιστρέφω στο θέμα οικογένεια. Λέγεται πως κάθε γυναίκα ολοκληρώνεται με την απόκτηση της δικιάς της οικογένειας. Κι όμως, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η δημιουργία οικογένειας από μόνη της ΔΕΝ ΦΕΡΝΕΙ την ευτυχία ακόμη κι αν συνυπάρχουν οι υπόλοιποι παράγοντες. Αυτό που έχει σημασία και σε αυτήν την περίπτωση είναι η ΓΑΛΗΝΗ. Και τι μπορεί να περιέχει αυτή η πολυπόθητη γαλήνη? Μα φυσικά έναν πιστό και τρυφερό σύζυγο, υγεία στην οικογένεια, κυρίως στα παιδιά, αλλά και μια καλή σχέση με τα πεθερικά και την οικογένεια του συντρόφου μας, δημιουργεί ένα πολύ θετικό κλίμα και μια οικογενειακή θαλπωρή. Αντίθετα, όταν εντάσεις και δυσάρεστες καταστάσεις κάνουν την εμφάνισή τους, η ισορροπία διαταράσσεται κι εσύ κατακλύζεσαι από αρνητικά συναισθήματα που μπορούν να οδηγήσουν το γάμο ακόμα και στην καταστροφή.

Ξέρετε τι άλλο είναι επίσης σημαντικό για την κατάκτηση της ευτυχίας? Τριάντα λεπτά γυμναστικής ημερησίως, έξι φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή σε βοηθά να μένεις σε φόρμα και να διατηρείς τη γραμμή σου, τονώνοντας την αυτοπεποίθησή σου! Αμέ και το ξέρω ότι το ξέρεις αλλά …… Δεν είναι αλήθεια απλό και εύκολο? Κι όμως πόσες στα αλήθεια από εμάς το ακολουθούμε και το εφαρμόζουμε πιστά? Εγώ, η αλήθεια να λέγεται, είμαι λίγο ‘μαλωμένη’ με την άσκηση αν και παλαιότερα γυμναζόμουν περισσότερο. Πεισμώνω όμως κατά καιρούς κυρίως την Άνοιξη και έτσι κάπως ισορροπώ!

Υπάρχουν φυσικά και οι γυναίκες που ξέρουν από νωρίς τι θέλουν – μάλλον τι ΔΕΝ θέλουν-  και που πιθανών να αποτελούν μειονότητα. Αυτή η κατηγορία γυναικών δεν θέλει γάμο, ούτε την δέσμευση και κυρίως την δημιουργία οικογένειας. Επιλέγουν την ελευθερία, την ανεξαρτησία, που συχνά εμπεριέχει την συχνή διακίνηση, τακτικά ταξίδια και γενικώς την εξερεύνηση της ζωής. Πλήττουν συχνά και γι αυτό προτιμούν να είναι ελεύθερες να αλλάζουν εύκολα σκηνικά. Εγώ τις θαυμάζω αυτές τις γυναίκες γιατί τουλάχιστον δεν φέρνουν παιδιά στο κόσμο και μετά να τα πληγώνουν ή να τα απογοητεύουν ή ακόμα να τα εγκαταλείπουν. Βασικά θεωρώ τυχερό τον άνθρωπο που ξέρει τι θέλει σε νεαρή ηλικία, πράμα δύσκολο φυσικά αφού οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να καούμε για να μάθουμε.

Που λέτε λοιπόν να βρίσκεται η ευτυχία μας? Πως μπορεί μια γυναίκα να είναι ευτυχισμένη? Σας ακούω τώρα να λέτε διάφορα …να βρει αυτό που ψάχνει ή αυτόν που ψάχνει …να κάνει την δουλειά που αγαπά …να έχει αρκετά χρήματα …να είναι ανεξάρτητη …να πετύχει σαν μητέρα και σαν σύζυγος …να είναι ελεύθερη …να ταξιδεύει… να είναι χαρούμενη με το σώμα της …να έχει καλές φίλες …..να την αγαπούν …να την προσέχουν …….

 Και η λίστα ατελείωτη αφού είμαστε όλες διαφορετικές. Εγώ πάλι λέω πως ότι και να έχουμε, όπως και να ζούμε, η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας. Αν πρώτα δεν είμαστε καλά εμείς μέσα μας με τον εαυτό μας, δεν νομίζω να μπορεί κανείς ή κάτι να μας κάνει πραγματικά ευτυχισμένες. Ο κόσμος που βασιλεύει μέσα στη ψυχή μας είναι η αρχή του νήματος της δικιάς μας ευτυχίας. Και από εκεί και πέρα, ναι μπορεί να βρούμε περισσότερη ευτυχία και έξω από εμάς! Με την αγάπη που μας προσφέρουν σημαντικά πρόσωπα στις ζωές μας, με τον τρόπο που επιλέγουμε να ζούμε, με μια δουλειά που αγαπάμε, με ασχολίες που μας δίνουν χαρά και άλλα πολλά. Αν νιώθεις κενό και αναρωτιέσαι τι δεν πάει καλά, κοίταξε μέσα σου. Εκεί θα βρεις όλες τις απαντήσεις. Σας εύχομαι ευτυχία και ότι άλλο λαχταρά η ψυχή σας!

Κανένας δεν μπορεί να είναι εντελώς ελεύθερος, αν δεν είναι όλοι ελεύθεροι. Κανένας δεν μπορεί να είναι εντελώς ηθικός, αν δεν είναι όλοι ηθικοί. Κανένας δεν μπορεί να είναι ευτυχισμένος, αν δεν είναι όλοι ευτυχισμένοι.
Χ. Σπένσερ

Domenica~

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

3 Comments

 1. Eleni - Neyla says:

  Οκ παιδάκι μου! Τελικά εσύ πρέπει μερικές φορές να νιώθεις οτι νιώθεις έτσι ώστε να ξεχειλίζει το ποτήρι του θυμού και της απογοήτευσης σου για να ξεπετάγεται από μέσα όλη αυτή η έμπνευση 😉 Ακόμα μια φορά φιλενάδα μου νομίζω ότι άγγιξες κομμάτια πολλών γυναικών με αυτό σου το άρθρο στο οποίο πολύ χαρακτηριστικά κάλυψες νομίζω αρκετές από εμάς 🙂 Η ευτυχία είναι μια λέξη η οποία τελικά χρησιμοποιείται συνεχώς και επαναλαμβανόμενα χωρίς όμως τελικά να ξέρουν πολλοί άνθρωποι που την χρησιμοποιούν αν είναι πραγματικά ευτυχισμένοι.Και ναι πιστεύω ότι ευτυχία είναι ολα τα μικρά και ασήμαντα πραγματακια που ξεπροβάλλουν απροσδόκητα στην απλή, δύσκολη μερικές φορές καθημερινότητα μας. Για άλλους η ευτυχία λέγεται παιδιά, για άλλους καριέρα για άλλους φίλοι και οικογένεια και για άλλους μια ωραία σχέση και ένας τρυφερός σύντροφος. Για κάποιους πολύ τυχερούς είναι ένας συνδιασμός των πιο πάνω. Το σίγουρο είναι οτι ακόμα και ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον πλανήτη..αυτός δηλαδή που πληροί όλα τα πιο πάνω σίγουρα έχει και στιγμές που η ευτυχία του δεν ειναι αρκετή και πάλι κάτι λείπει για να είναι ολοκληρωμένος. ‘Α

 2. Eleni - Neyla says:

  Άρα άκου το πιο κάτω άσμα του Αντώνη Καλογιάννη έτσι για να έχουμε μια όμορφη παρασκευή φιλενάδα μου 😉 Και που λες ευτυχίααααα ευτυχίαααα δεν βρήκαμεεεεεε λιγα μόνο στοιχείααα ευτυχίας χαρήκαμεεε..δεν μας πέσαν λαχεία τυχεροί δεν σταθήκαμε και που λες ευτυχίαααα ευτυχία δεν βρήκαμεεεεε χαχαχαχα 🙂
  http://www.youtube.com/watch?v=EnkkZ85VPrk

  • Domenica says:

   …Λίγα μόνο στοιχεία, ευτυχίας χαρήκαμε!!! Αυτό είναι, τουλάχιστον για μένα! Έστω και λίγα στοιχεία ευτυχίας να μπορέσουμε να γευτούμε αν και πιστεύω πως η ευτυχία είναι αυτή η συνεχής ψυχική γαλήνη με τον εαυτό μας, πράμα πάλι δύσκολο το να είναι συνεχής εννοώ. Σε ευχαριστώ φιλενάδα μου για τα τόσο ενθαρρυντικά μηνύματα σου πάντοτε που με ενδυναμώνουν και με εμψυχώνουν! Σημαίνει πολλά για μένα!!! Σε ευχαριστώ!!!! χχχ

Leave a Reply

Your email address will not be published.