Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   May 14

Αν μπορείς να το ονειρευτείς, τότε μπορείς να το κάνεις!

dreams and realityΤι πραγματικά σημαίνει θέληση και πως μπορούμε να την αποκτήσουμε… πως μπορούμε να αποκτήσουμε την δύναμη να καταφέρουμε αυτό που θέλουμε, έτσι ώστε να νιώσουμε πλήρης και ευτυχισμένοι! Γιατί κάτι που θέλουμε για πάρα πολύ καιρό, δεν γίνεται πραγματικότητα… Τι είναι εκείνο που το εμποδίζει… μήπως η άγνοια μας για το πώς τελικά λειτουργούν κάποια πράγματα… και κυρίως για το πώς λειτουργούμε εμείς σαν ανθρώπινες οντότητες! Μήπως με λίγη μελέτη θα μπορούσαμε να απαντήσουμε τα καυτά αυτά ερωτήματα, ανακαλύπτοντας έτσι τον τρόπο που θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε αυτό που πραγματικά θέλουμε στη ζωή μας. Αφιερώνω λοιπόν την σημερινή μου ανάρτηση στο μεγάλο αυτό…. ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ;

Λένε πως δύσκολα μπορεί ο δημιουργός να γίνει αντιληπτός, από το ίδιο του το δημιούργημα. Και η θέληση, απ’ ότι φαίνεται είναι στο βάθος ο δημιουργός κάθε ανθρώπινης δράσης, κι ακόμα αν μεγεθύνουμε τα πράγματα, είναι ο δημιουργός και η κινητήρια δύναμη ολάκερου του Σύμπαντος.
Είναι η σπίθα εκείνη που πυροδοτεί κάθε μας κομμάτι, έτσι ώστε να δράσουμε προς την κατεύθυνση που θέλουμε. Η θέληση προϋποθέτει συνείδηση, δηλαδή να γνωρίζουμε καλά ποιοι είμαστε, να ξέρουμε τον εαυτό μας. Αυτό δένει αναπόσπαστα με την ικανότητα της θέλησης με την ικανότητα της φαντασίας. Μπορεί ο άνθρωπος να βρεθεί μόνο εκεί όπου μπορεί να φανταστεί ότι θα πάει, αλλιώς δεν θα ξεκινήσει ποτέ, ακόμα κι αν πρακτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει.

Πολλές φορές ταυτίζουμε τη θέληση με την επιθυμία, πράγμα που συχνά μας προκαλεί προβλήματα, γιατί στον κόσμο των επιθυμιών, στο συναισθηματικό μας κόσμο δηλαδή, το χαρακτηριστικό είναι η μεταβλητότητα, η αστάθεια. Η θέληση αντίθετα χαρακτηρίζεται από τη σταθερότητα και καθαρότητα σκοπού, από διάρκεια, από έλεγχο, από συνείδηση. Ξέρετε τι είναι εκείνο που καθορίζει την συμπεριφορά μας; Όσο παράξενο κι αν σας φαίνεται είναι η φαντασία, που λειτουργεί κατά τη διάρκεια της υποβολής και καθορίζει έτσι την συμπεριφορά μας, πολύ περισσότερο από ότι η θέληση. Διάβασα πρόσφατα για όλα όσα αναφέρω σήμερα στην ανάρτηση μου, μέσα από τα πολύτιμα βιβλία διαφόρων ερευνητών, που θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας όλα αυτά τα πλούσια και τόσο χρήσιμα για τον καθένα μας. Θέλησαν να μοιραστούν μαζί μας το πώς λειτουργεί η ανθρώπινη ψυχή και νους. Προσωπικά τα θεωρώ τόσο πολύτιμα βιβλία, τόσο διαφωτιστικά. Με έχουν βοηθήσει να κατανοήσω τόσες πολλές από τις ανθρώπινες μας λειτουργίες. Το γνωρίζατε πως η διαφορά ανάμεσα στην υποβολή και αυθυποβολή είναι πολύ μικρή. Η πρώτη γίνεται από έξω, ή από άλλους, ενώ η αυθυποβολή είναι η υποβολή που κάνουμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας. Μια υποβολή για να γίνει αυθυποβολή, πρέπει πρώτα να έχει τη συναισθηματική μας “έγκριση”. Είναι τόσο ενδιαφέρον να ψάξει κανείς τις ανθρώπινες λειτουργίες και να βάλει φως στα σκοτάδια από σωρό ερωτήσεων που βασανίζουν τον κάθε ένα μας ξεχωριστά. Πολλές φορές τείνουμε να βάζουμε ‘ταμπέλες’ σε όλα, έτσι ώστε να αισθανόμαστε την ικανοποίηση πως αντιλαμβανόμαστε τι γίνεται μέσα αλλά και γύρω μας. Κι όμως όλα εξαρτούνται από το πόσο μπορεί κάποιος να ελέγχει τα συναισθήματα του και να τα κατευθύνει εκεί που πρέπει. Οτιδήποτε μπορεί να επηρεάσει τα αισθήματα μας μπορεί να μας οδηγήσει σε δράση ακόμα και ενάντια στη λογική. Η λογική μας βοηθάει να αποφασίσουμε που και πότε θα εκφράσουμε τα συναισθήματα μας, δεν είναι σε θέση όμως να τα εξαφανίσει ούτε να τα καταπνίξει, πράγμα όχι μόνο δύσκολο αλλά ακόμα και επικίνδυνο.

Θεωρώ πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι πως η ανθρώπινη συμπεριφορά μας, χαρακτηρίζεται από υποβολές ή και αυθυποβολές που έχουμε υποστεί από την ώρα που έχουμε έρθει στον κόσμο. Η πεποίθηση μας για τον κόσμο και κυρίως για τον εαυτό μας, δημιουργήθηκε με βάση τα μηνύματα που κατ’ αρχή δεχτήκαμε με το συναισθηματικό μας φορέα, μηνύματα-σοκ ή μηνύματα αδιόρατα αλλά με τη δύναμη της επανάληψης. Οτιδήποτε θα προσπαθήσει αργότερα να διαλύσει αυτή την εικόνα που μας έχει υποβληθεί θα πέσει πάνω σε έ τοίχο.

Και είναι εδώ σε αυτό το σημείο που βρήκα άπλετο φως γύρω από το θέμα της συνήθειας. Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που θα πρέπει να απασχολήσει όλους μας, εάν φυσικά μας ενδιαφέρει η υγιή μας εξέλιξη. Είμαστε πλάσματα της συνήθειας, καμωμένα έτσι από τη φύση μας. Μπορούμε να συνηθίσουμε τα πάντα, όσο κι αν πολλές φορές, δηλώνουμε με απόλυτη σιγουριά πως εμείς, δεν θα κάναμε ποτέ αυτό ή το άλλο. Κι όμως αν στη ζωή αναγκαστείς ή βρεθείς αντιμέτωπος με κάποιες καταστάσεις τις οποίες αρχικά δεν επέλεξες, θα εκπλαγείς όχι μόνο από το γεγονός πως θα έχεις και την δύναμη να τις πράξεις, αλλά επίσης θα καταλήξεις ίσως να το θες κιόλας. Είναι απίστευτα απρόβλεπτη η ανθρώπινη μας φύση. Ο χειρότερος μας εχθρός λένε πως είναι ο φόβος. Εγώ νομίζω πως είναι η συνήθεια. Αυτή η δύναμη που αργά και σταθερά τυλίγει με αλυσίδες ότι πιο πολύτιμο έχουμε, την θέληση μας και την ικανότητα μας να αλλάζουμε, να εξελισσόμαστε. Η συνήθεια μπορεί να μας κρατήσει ακινητοποιημένους, χωρίς ουσιαστική ανάπτυξη, κρατώντας πολλές φορές μακριά μας υπέροχα δώρα ζωής.

Μου αρέσει πολύ το κεφάλαιο γύρω από την φαντασία. Ο χώρος όπου αρχικά ξεφεύγουμε από το πραγματικό, για να βρεθούμε στο φανταστικό χώρο, δημιουργώντας πολλές φορές επιθυμητές καταστάσεις. Υπάρχουν άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι δεν έχουν φαντασία. Όμως στην πραγματικότητα, δεν μπορούμε ούτε να μετακινήσουμε μια καρέκλα χωρίς να ακολουθήσουμε μια διανοητική εικόνα, που σχηματίστηκε στο μυαλό μας λίγο πριν αρχίσει η πράξη. Βασικά η φαντασία δεν είναι καν επιλογή, είναι μέρος της φύσης μας. Απλά κάποιοι από εμάς την διαθέτουμε σε μεγάλη ποσότητα λόγω χαρακτήρα, λόγω προσωπικότητας. Η φαντασία επίσης, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο λόγω της ικανότητας ελέγχου αυτής της λειτουργίας. Όταν υπάρχει μεγάλος έλεγχος αυξάνεται η ενέργεια, ή ισχυροποιείται το κίνητρο για μελλοντικές ενέργειες. Αλλιώς η παρόρμηση της στιγμής καθορίζει τη συμπεριφορά μας.

Η φαντασία χρησιμεύει σαν το κιάλι του ναυτικού ή του οδοιπόρου. Για να προβλέψουμε δηλαδή τι είναι πιθανό να συμβεί στο μέλλον και να έτσι να το προετοιμάσουμε. Καθώς επίσης συχνά και για να αλλάξει αυτό που πρόκειται να έρθει. Τη φαντασία μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε είτε για να μας προετοιμάσει για μια χρήσιμη, σωστή και εποικοδομητική δράση, είτε για να προσφέρουμε στον εαυτό μας την ηδονή και την ασφάλεια ενός ελεγχόμενου κόσμου, όπου θα αποφύγουμε τις δυσκολίες του πραγματικού. Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε βέβαια για φαντασιοπληξία. Όσο η φαντασία είναι κάτω από τον έλεγχο της συνείδησης μας, είναι η λεγόμενη “δημιουργική φαντασία”. Βασικά αυτό που μας συμβαίνει και που προσωπικά θεωρώ μαγικό, είναι πως η φαντασία είναι μια μέθοδος του μυαλού μας, η οποία μας προετοιμάζει για να δράσουμε. Αυτή η απίστευτα δυνατή ενέργεια αυξάνεται, γιατί από την φαντασία, αποθηκεύουμε ενέργεια και ενθουσιασμό για ότι έχουμε αποφασίσει να κάνουμε.

Δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο στόχος μας. Το σημαντικό είναι να μπορούμε να αποφασίσουμε με βάση τις δικές μας δυνατότητες και τις δικές μας ειλικρινείς επιλογές, ώριμα, υπεύθυνα και επιβεβαιωμένα. Το επίπεδο συνειδητότητας μας είναι που θα καθορίσει το πόσο ωφέλιμη ή βλαβερή ήταν η υποβολή που αποφασίσαμε να κάνουμε στον εαυτό μας. Τι βάλαμε δηλαδή μέσα στο κεφάλι μας. Οι βουδιστές υποστηρίζουν πολύ σωστά πως, είμαστε οι σκέψεις μας! Οι σκέψεις κατόπιν γίνονται συχνά πράξεις και οι πράξεις υποδουλώνουν αυτό που είμαστε. Γι αυτό συχνά ακούμε τη φράση, «πρόσεχε με τι σκέψεις τρέφεις το μυαλό σου»!

Θα ήθελα να κλείσω την σημερινή μου ανάρτηση με μια πολύ μικρή σοφή ιστοριούλα.

Κάποτε ο Πλάτωνας πήγε στο Σωκράτη και τον ρώτησε τι θα χρειαζόταν να κάνει για να είναι σίγουρος ότι θα πετύχει εκείνο που θέλει.

Ο Σωκράτης τον πήγε σε μια Λίμνη και του βούτηξε το κεφάλι μέσα στο νερό για πολύ ώρα.

Στο τέλος ο Πλάτωνας, απελπισμένος και κοντεύοντας να σκάσει, κατάφερε να του ξεφύγει και να τινάξει το κεφάλι του έξω φωνάζοντας.

-Τι κάνεις εκεί? Πας να με σκοτώσεις?

Ο Σωκράτης αποκρίθηκε ήρεμα.

– Όταν θα θέλεις κάτι με την ίδια λαχτάρα που ήθελες αυτή την ανάσα, τότε να ξέρεις πως θα το πετύχεις.

Domenica~

Σημαντική Σημείωση: Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα θέματα πιο πάνω στα βραβευμένα βιβλία όπως – ΚΑΝΕ ΤΗ ΖΟΗ ΣΟΥ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ, ΠΙΣΤΕΨΕ ΤΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΔΕΙΣ, ΚΑΝΤΟ ΚΙ ΑΣ ΦΟΒΑΣΑΙ, Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ! Βιβλία τα οποία έχουν σταθεί πηγή έμπνευσης για μένα.

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

15 Comments

 1. Stella Cookie says:

  pragmatika poly endiaferon kai simantika afta pou anelyses pio pano kai symfono se ola! o fovos kai i synitheia einai oi ehthroi mas pragmatika, einai aftes oi dyo dynameis pou mas empodizoun na prohorisoume kai na exelihthoume. Merikes fores fovomaste akoma na fantastoume kati pou theloume giati fovamaste tin apogoitefsi an den to kataferoume, panta o fovos fernei fovo. Eleftheros einai o anthropos pou den fovatai na zisei, na oneireftei, na apogoiteftei kai na xanaprospathisei! Eleftheros einai o anthropos pou prohora stin zoi tou kai exelissetai horis defteres skepseis, horis ton fovo na allaxei tin “synithismeni zoi” tou! Afti i Eleftheria fernei tin galini stin psyhi! “If you can dream it you can do it, or you can have it” so i will keep dreaming!!!!! : )

  • Domenica says:

   polla pollaaaaaaaaaaaa hamogela Stelitsa mou…. opade tis zoes…tis haras…tis synehias…tis exelixis… keep going on my shining star!!! xxxx

 2. Anonymous says:

  “Ο χειρότερος μας εχθρός λένε πως είναι ο φόβος. Εγώ νομίζω πως είναι η συνήθεια. Αυτή η δύναμη που αργά και σταθερά τυλίγει με αλυσίδες ότι πιο πολύτιμο έχουμε, την θέληση μας και την ικανότητα μας να αλλάζουμε, να εξελισσόμαστε. Η συνήθεια μπορεί να μας κρατήσει ακινητοποιημένους, χωρίς ουσιαστική ανάπτυξη, κρατώντας πολλές φορές μακριά μας υπέροχα δώρα ζωής.”

  Μπορείς να πεις πως ο φόβος της αλλαγής καταντά συνήθεια!

 3. Anonymous says:

  “Αυτή η απίστευτα δυνατή ενέργεια αυξάνεται, γιατί από την φαντασία, αποθηκεύουμε ενέργεια και ενθουσιασμό για ότι έχουμε αποφασίσει να κάνουμε.”

  Δύο σημεία: -σε κάποια στιγμή η συσσώρευση αυτή φαίνεται να στασιμοποιείται! Και αυτό συμβαίνει διότι ότι μα ότι βρίσκεις, αποκαλύπτεις που σε γεμίζει ενέργεια, πρέπει οπωσδήποτε να δωθεί πάρακάτω, για δύο λόγους· για αναπλήρωση, ανακύκλωση της ενέργειας και για τη διάδοση της!! Ειναι η φύση των πραγμάτων! “Δωρεάν λάβε, δωρεάν δωτε”
  -ελοχέυει ο κίνδυνος να πέσουμε στη παγίδα του εγωισμού και να πιστέψουμε ότι εμείς και μόνον, είμαστε η αιτία που συσσωρεύεται η γνώση, δύναμη, ενέργεια στη φάση αυτή και να στασιμοποιήσουμε την εξέλιξη!! “Ούτε μίαν τρίχα της κεφαλής μας δεν ελέγχουμε”

 4. Anonymous says:

  “Λένε πως δύσκολα μπορεί ο δημιουργός να γίνει αντιληπτός, από το ίδιο του το δημιούργημα. Και η θέληση, απ’ ότι φαίνεται είναι στο βάθος ο δημιουργός κάθε ανθρώπινης δράσης, κι ακόμα αν μεγεθύνουμε τα πράγματα, είναι ο δημιουργός και η κινητήρια δύναμη ολάκερου του Σύμπαντος.”

  Δημιουργός!! Με κεφαλαίο! Μόνον έτσι αληθεύει η παράγραφος!!!!

 5. Anonymous says:

  ” Μπορεί ο άνθρωπος να βρεθεί μόνο εκεί όπου μπορεί να φανταστεί ότι θα πάει, αλλιώς δεν θα ξεκινήσει ποτέ, ακόμα κι αν πρακτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει τη δυνατότητα να το κάνει.”

  Το σχόλιο είναι χρήσιμο για την έναρξη της πορείας! Εισαι στο σημείο Α και βάζεις στόχο το σημείο Β, που φαντάζεσαι περίπου που βρίσκεται! Μην εκπλαγείς αν η καρδιά σου σε πάρει στο Γ!!!! Αυτή ξέρει και σ’ αυτήν εδράζει το τιμόνι!!!!

 6. Ceca Varda says:

  So inspiring and uplifting, and always, so synchronized with the Universe… xxx
  thank you Koula

 7. Τσαχπι Νιάρα says:

  αχ τούτη η πέννα σου..

 8. SKevoua ChristophiDou says:

  Agapi m xerome p ta moirazese mazi m xxx

 9. Elena Oratis says:

  Ευχαριστώ Δομένικα μου!

Leave a Reply

Your email address will not be published.