Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   Mar 01

Το ταλέντο είναι αδίδαχτη γνώση.

talentΜήπως η αληθινή αγνή αγάπη, είναι τελικά ταλέντο;… αδίδαχτη γνώση; … που κατοικεί μέσα στην κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, από την αρχή της ζωής. Καταχωρημένη μέσα στο σώμα μας, μέσα στο DNA μας… Μήπως τελικά η Αγάπη είναι ζήτημα εξάσκησης και θέλησης? Μιας συνεχής προσπάθειας προς το καλοπροαίρετο…

Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ερωτική βαθιά αγάπη, αλλά σε όλες τις μορφές αγάπης. Σε κάθε κάλεσμα, όπου η ζωή μας προκαλεί να καταθέσουμε ψυχή. Να δείξουμε συμπόνοια σε ένα άγνωστο, εντελώς ξένο άνθρωπο. Να βοηθήσουμε αφιλοκερδώς, να δώσουμε κάτι από εμάς, χωρίς αντάλλαγμα. Αυτή η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό μας, χωρίς σκέψη. Αυτό το βήμα που τολμάμε, χωρίς να λογαριάσουμε πολλές φορές τις συνέπειες, προκυμμένου να συμπαρασταθούμε, να φανούμε άνθρωποι! Χωρίς να μας απασχολεί η ‘εικόνα’ μας και το τι θα πουν οι ‘άλλοι’, προκυμμένου να παραμείνουμε άνθρωποι. Αυτό το κομμάτι μέσα μας, που μοίαζει με το τμήμα “πρώτων βοηθειών.” 

Πόσο αλήθεια έχουμε περιφράξει τον εαυτό μας. Στην ζώνη ασφαλείας μας, στο ‘σπίτι’ μας, στα δικά μας ατελείωτα προβλήματα, στις ανασφάλειες και έγνοιες μας. Τόσο… που δεν χωράει άλλος κανείς. Διαλέγουμε στη ζωή μας, επιλεκτικά και πολύ προσεχτικά τέσσερα πέντε άτομα το πολύ και όλοι άλλοι ΕΞΩ. Με το χρόνο μπορούμε να συνηθίσουμε να είμαστε απάνθρωποι και κυρίως εγωιστές. Με την εξάσκηση αυτή μεταλλασσόμαστε, από άνθρωποι σε… δεν ξέρω ούτε εγώ σε τι.

Μονάχα ένα πράγμα σε αυτή τη ζωή τα κάνει όλα πέρα και κάνει χώρο για τον διπλανό μας, φίλο ή άγνωστο συνάνθρωπο μας. Η αγάπη! Αυτή η πανάρχαια παντοδύναμη… δύναμη! Αυτό που ουσιαστικά μας καθορίζει σαν ανθρώπινα όντα. Όταν ξαφνικά ξεχειλίζει από μέσα μας ορμητικά και χωρίς γη και ουρανό, η αγάπη! Όταν το μόνο που ζητά είναι μονάχα να σώσει, να ξεχάσει, να συγχωρέσει, να γλυτώσει. Η αγάπη έχει τη δύναμη να σπάει τους φραγμούς που τα κοινωνικά στρώματα τοποθετούνε, σαν ταμπέλες επάνω στο κεφάλι μας. Η αγάπη έχει τη δύναμη να μηδενίζει αποστάσεις, φυλές, θρησκείες. Στην αγάπη όλα είναι ίσα. Σε μια ευθεία γραμμή χαράς και πληρότητας. Σε ένα είδος γιορτής, μη γήινο… αλλά ουράνιο, ίσως αγγελικό.

Αυτή κάνει σκόνη το πόνο, το ξεριζωμό, το θάνατο ακόμα. Η αγάπη που όλα τα πατά, όλα τα νικά. Εκείνη την ώρα που ήσουν μόνη, πολύ μόνη και απομονωμένη από όλο τον κόσμο. Όταν έχασες κάτι που αγαπούσες, όταν ίσως έχασες τα πάντα. Ακόμα κι αν οι καλύτεροι σου άνθρωποι σε είχαν εγκαταλείψει, η Αγάπη ποτέ δεν σε εγκατέλειψε. Γιατί η Αγάπη κατοικεί μέσα μας, αδιαλείπτως! Δεν έρχεται με δόσεις, ούτε με συμφέρον. Ή την έχεις κατακτήσει ή δεν την ένιωσες ποτέ.

Στα λόγια όλοι είμαστε καλοί, στα μεγάλα λόγια. Μα στις πράξεις; Πόσοι άραγε από εμάς, ένας στους τρείς πράττουμε την αγάπη… και είμαστε εκεί ΠΑΡΟΝ στις δύσκολες ώρες, όταν πραγματικά μας χρειάζονται ‘αυτοί’ που τόσο αγαπήσαμε…

Η Αγάπη για τους περισσότερους ανθρώπους είναι απλά θεωρία, μην πω καλύτερα φαντασίωση. Όταν όμως η Αγάπη υπάρχει σαν έδρα στη ψυχή και στο κάθε κύτταρο μας, μόνο τότε γεννά καρπούς, όπως η ποίηση, οι στίχοι ενός τραγουδιού. Δεν αγαπάς, μετά που διαβάζεις ποίηση και μετά που ακούς στοίχο αγάπης. Εάν δεν την ορίζεις την αγάπη, δεν κατοικεί μέσα σου. Και την ορίζεις μόνο μέσα από έργα, τις περισσότερες φορές… ματωμένα. Γιατί η αγάπη είναι εύκολη στις χαρές. Στα δύσκολα όμως; Στις βαριές και ασήκωτες μέρες; Εκεί δοκιμάζονται όλα και όλοι μας.

Μα αρέσει να μιλώ και να γράφω μέσα από προσωπικά βιώματα. Μέσα από τούτο το υπέροχο ταξίδι που λέγεται ζωή… άλλοτε είναι η Κύπρος… άλλοτε η Αλάσκα…  Έχω ποια καταλάβει πως το πιο ουσιαστικό, το πιο σημαντικό από όλα στη ζωή είναι ο εαυτός μας, η ψυχή μας. Να μην τον χάσουμε ποτέ. Να μην ξεχάσουμε να παραμείνουμε άνθρωποι. Να μην ξεχαστούμε, επειδή μας ξέχασαν… Κι αν έχουμε έδρα την Αγάπη, ας δρούμε αγαπημένα κι όσο το μπορούμε να ξεχνούμε κάθε τι κακό, κάθε τι πικρό. Επειδή κάθε πικρή σκέψη, φωλιάζει στο σώμα και στη ψυχή μας, σαν δηλητήριο, που δεν σκοτώνει άλλο, παρά εμάς.

Την Αγάπη αν υπηρετούμε, τότε και μόνον θα έχουμε μια ζωντανή άνοιξη, γεμάτη τόλμη και γεμάτη υπόσχεση ιερή πως θα ‘ρθει Καλοκαίρι. Αλλά και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, μην κατσουφιάζεις. Τα γυμνά δέντρα δεν είναι νεκρά. Φυλάγεται μέσα στο κάθε γυμνό κλαράκι, καλά τυλιγμένη η ζωή. Ο χρόνος όλα τα ξετυλίγει και τα ντύνει ξανά και ξανά με ένα θερμό καλωσόρισμα ζωής.

Στη φύση βασιλεύει ένα αόρατο χέρι και ένα ορατό ταλέντο τελειότητας και πλήρης αρμονίας. Επειδή το ταλέντο είναι αδίδαχτη γνώση, δεν θέλει προσπάθεια. Έτσι χωρίς προσπάθεια, υπάρχει  η Αγάπη. Απλά αναβλύζει απ’ τη ψυχή σαν κρυστάλλινο νερό που όλα τα καθαρίζει. Όλα τα ξεπλένει.

Βράδυ Παρασκευής… ταξίδεψα.

Κούλα Ροδοσθένους Ζέιτζακ

Ντομένικα~

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Comments

 1. Τhalia says:

  υπεροχο ταξιδι σκεψης και ψυχης, γεματο αγαπη και ελπιδα… ταξιδεψα και εγω μαζι σου… να΄σαι καλα και να μας ταξιδευεις ετσι συνεχεια…

  • Domenica says:

   Σε ευχαριστώ Θάλεια μου… φίλη που γέννησε το ταξίδι *χαμόγελο*

 2. ALKYONI says:

  Αγαπημέμη κόρη και φίλη Ντομένικα!!!
  Πάλι με συγκείνησες πολύ, μα τι ωραία που τα τοποθετείς
  όλα με αγάπη και σοφία, πράγματι η Αγάπη είναι το Αλφα
  και το Ωμέγα στην ζωή, όλα τα υπομένη, όλα τα προσπερνά.
  Σε ευχαρηστώ ξανά που υπάρχεις και μου δίνεις τόση χαρά,
  με απέραντη αγάπη Αλκιώνη!!!

  • Domenica says:

   Αγαπημένη μου Αλκιώνη,

   φίλη και γλυκιά μητέρα, σε ευχαριστώ κάθε φορά που μου δείχνεις πόσο σε αγγίζουν τα κείμενα μου. Θέλω να είμαι υπηρέτης της Αγάπης αλλά πολλές φορές είναι δύσκολο αφού η ανθρώπινη μας φύση εμπεριέχει και ένα σωρό λάθη και ελαττώματα, όπως είναι ο εγωισμός, ο θυμός, η πίκρα… ακόμα και η δίψα για εκδίκηση… Όμως ξέρεις κάτι? Το να τα διαπιστώνει κανείς, να τα εντοπίζει είναι ήδη ο μισός δρόμος προς την εξαφάνιση τους. Γιατί οτιδήποτε αρνητικό δεν είναι παρά ‘σκουριά’ για την ψυχή μας. Μόνο η Αγάπη μας λυτρώνει, μας εξυψώνει… και είναι το πιο ισχυρό όπλο που όλοι έχουμε σε αυτή τη ζωή. Δεν υπάρχει περίπτωση να χάσουμε ποτέ καμία μάχη με ‘όπλο’ την Αγάπη!!! Χχχχ

 3. Elita Rodosthenous says:

  Couldnt agree more!

Leave a Reply

Your email address will not be published.