Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   Apr 06

Τα πέντε συστατικά της Ευτυχίας!

happinessΚανείς δεν μπορεί να τα έχει όλα, κανείς.

Εκείνο που όλοι έχουμε, λίγο ή πολύ, είναι ο χρόνος. Το θέμα είναι, τι κάνουμε με το χρόνο μας; Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς, δουλεύουμε. Μερικοί από εμάς, οι πολύ λίγοι και τυχεροί του πλανήτη, ασχολούνται με αυτό που πραγματικά αγαπούν, για δουλειά τους. Οι υπόλοιποι συνήθως, μισούν την δουλειά που κάνουν. Υπάρχει και μια μερίδα ανθρώπων όμως, που δεν μισούν την δουλειά τους, αν και δεν κάνουν αυτό που θα ήθελαν ακριβώς. Σε αυτή τη μερίδα επιτέλους και μετά από πολλά χρόνια, ανήκω και εγώ. Βρήκα μια δουλειά, που μου γεμίζει τη ψυχή κάθε μέρα με χαρά και αγάπη. Τα χρήματα είναι πολύ λίγα, αλλά αυτό που εισπράττω ψυχικά είναι ‘ακριβό’ και ανεκτίμητο. Έχω προσπαθήσει και πιστεύω έχω μάθει να εκτιμώ της ζωή μου, τα πραγματικά δώρα, αυτά που γεμίζουν την ψυχή και την καρδιά. Μπορεί απλά να φάνηκα τυχερή, από μικρή δεν με συγκινούν τα υλικά αγαθά. Ίσως λίγο, λιγουλάκι. Διψούσα όμως πάντοτε για τον πνευματικό κόσμο και την σοφία. Αυτό με έκανε να αισθάνομαι πιο ελεύθερη, με λιγότερα υλικά δεσμά και ανάγκες. Έτσι κτίζεται η πνευματική ελευθερία.

Εργάζομαι λοιπόν και ασχολούμαι κάθε μέρα με παιδιά. Από τα πιο μικρά των 5 χρονών, μέχρι και παιδιά της προ-εφηβείας των 13 χρονών. Είχα ξεχάσει πόσο γνήσια είναι τα παιδιά. Πόσο αληθινά είναι όλα όσα λένε και αισθάνονται. Όταν μιλάς με παιδιά, δεν ανησυχείς και δεν αναρωτιέσαι, αν άλλα λένε και άλλα εννοούν, όπως συνήθως κάνουν οι μεγάλοι. Ξέρεις πως αυτά που λένε, είναι αγνά και αληθινά. Αν μια μέρα τα μαλλιά σου είναι στα κακά τους χάλια, θα στο πουν ευθέως, με την αθωότητα που τα διακατέχει και χωρίς καμιά κακοβουλία. Αν είσαι στις ομορφιές σου, θα κάνουν το ίδιο. Θα στο ομολογήσουνε αμέσως, με το πιο όμορφο τρόπο, που μόνο τα παιδιά ξέρουν και μπορούν.

Τελικά δεν έχει τόση σημασία το τι λέμε, αλλά ΠΩΣ το λέμε. Τι πρόθεση υπάρχει πίσω από τις κουβέντες μας; Είμαστε καλοπροαίρετοι ή προσπαθούμε με ύπουλο τρόπο θα μειώσουμε και να πληγώσουμε τον συνάνθρωπο μας; Είτε από ζήλια, είτε από οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη αδυναμία. Η πρόθεση λοιπόν κάνει όλη την διαφορά. Μπορεί άθελα μας, να πούμε κάτι άσχημο και να δυσαρεστήσουμε κάποιον. Αν όμως, δεν έχουμε κακή πρόθεση, η ζωή με κάποιο τρόπο θα το διορθώσει. Αν η πρόθεση μας ήταν κακή, τότε η ζωή θα το γυρίσει πίσω, σε εμάς. Είναι ο νόμος του κάρμα. Αν τον θυμόμασταν κι αν τον εφαρμόζαμε όλοι αυτό το νόμο, τότε θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα κόσμο καλύτερο. Είναι ένα από τα συστατικά της Ευτυχίας. Γιατί όπως όλα στη ζωή, έχουν την συνταγή τους. Έτσι και η Ευτυχία, έχει την δική της συνταγή.

Κάποτε διάβασα πως ο άνθρωπος για να είναι ευτυχισμένος, χρειάζεται πολύ λίγα πράγματα.

Πέντε από αυτά είναι…

Αγάπη

Παραδοχή

Αποδοχή

Ασφάλεια

και

Ψυχική Γαλήνη

Το κυριότερο από αυτά, η Ψυχική Γαλήνη!

Χωρίς αυτήν, ούτε ακόμα κι η Αγάπη δεν μπορεί να βασιλέψει σωστά. Ούτε κανένα άλλο δώρο ή χάρισμα στη ζωή μας. Αν δεν υπάρχει μέσα μας ησυχία, γαλήνη, ηρεμία, τότε ακόμα κι η Αγάπη που είναι από τα ακριβότερα δώρα στη ζωή, δεν μπορεί να καρποφορήσει. Η θάλασσα άμα κάνει κύματα, φέρνει τις φουρτούνες. Και οι φουρτούνες τσακίζουνε καράβια. Έτσι χαλάνε οι σχέσεις των ανθρώπων. Χωρίς γαλήνη, δεν μπορούμε ούτε να δώσουμε, ούτε να πάρουμε σωστά την αγάπη.

Εκείνο που μας σώζει τη ψυχή σε μεγάλο βαθμό, είναι η καλή επικοινωνία, που μπορούμε να έχουμε με την συνείδηση μας. Άλλωστε δεν λέμε συχνά πως…

«Το καλύτερο μαξιλάρι για να κοιμάται κανείς, είναι η ήσυχη και καθαρή συνείδηση του».

Αν έχουμε καθημερινό διάλογο με αυτό το κομμάτι μέσα μας, το οποίο μπορεί και ρυθμίζει τα πάντα προς το καλύτερο μας, τότε θα έχουμε πετύχει ένα άλλο ‘ακριβό’ δώρο στη ζωή. Το δώρο που λέγεται Ισορροπία. Το να βρούμε τη χρυσή τομή να ισορροπούμε ανάμεσα στο θυμό και την ανοχή, στη ζήλια και στην χαρά, στη οργή και στην συγχώρεση, τότε ανακαλύπτουμε ένα μικρό Θεό που κατοικεί μέσα μας.

Κάθε μέρα ρωτάω τον εαυτό μου, έχω μήπως πληγώσει κάποιον άθελα μου… έχω πει ίσως λόγια που δεν έπρεπε να πω… έχω μήπως αρνηθεί την βοήθεια μου σε κάποιον που πραγματικά την είχε ανάγκη… Ναι, όλοι μας κάποια στιγμή το κάνουμε, λέμε λόγια με θυμωμένες τις ψυχές. Παραπονιόμαστε αφού αισθανόμαστε αδικημένοι. Κάποτε ίσως απαιτούμε κάποια πράγματα από τους γύρω μας, αφού θεωρούμε ότι τα αξίζουμε. Και πολλές, μα πολλές φορές κάνουμε λάθος. Είμαστε από τη φύση μας καμωμένοι να κάνουμε λάθη διαρκώς. Κι αυτό είναι εντάξει, αρκεί να μην κάνουμε το ίδιο λάθος δύο φορές. Να παθαίνουμε ναι, αλλά να μαθαίνουμε. Πολλές φορές βαδίζουμε στη ζωή το ίδιο μονοπάτι και έχουμε την απαίτηση να μας βγάλει σε καινούργιο λόφο. Δεν γίνεται. Άλλαξε δρόμο, άλλαξε μυαλά και τότε θα αλλάξουν και οι ‘κορυφές’ που θες να φτάσεις.

Κανείς δεν είναι τέλειος, κανείς δεν μπορεί να γίνει.

Όχι σε αυτή τη ζωή τουλάχιστον. Εκείνο όμως που όλοι μπορούμε και που προσωπικά θεωρώ σκοπό και νόημα στη ζωή μας, είναι να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Να μην ξεχνάμε πως ενώ μπορούμε να κτίζουμε υλικά βασίλεια, σε τούτη εδώ τη γη, παράλληλα να μεριμνούμε και για τα πνευματικά βασίλεια που είναι τα θεμέλια της ευτυχίας. Και δεν αναφέρομαι σε καμμιά θρησκεία. Αρκεί να αγαπάμε σωστά και να είμαστε καλοπροαίρετοι όσο το μπορούμε, αυτή είναι η θρησκεία όλου του κόσμου, η Αγάπη.

Κι αν κάποτε… κάτι… κάποιος… θα σώσει αυτό τον κόσμο, πιστεύω πως το μοναδικό του όπλο, θα είναι η Αγάπη.

Η Αγάπη, οι θεμέλιοί της Ευτυχίας.

Κούλα Ροδοσθένους Ζέιτζακ

Nick name – Domenica

child

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

14 Comments

 1. Kyriaki Fasouliotou says:

  peristrefomaste gyrw apo ton eauton mas giauto…

  • Domenica says:

   Ο εαυτός μας ναι…. πάντα ήταν και είναι η μεγαλύτερη μας πρόκληση στη ζωή φίλη μου καλή…χχ

 2. ALKYONI says:

  Πάλι έκανες το θαύμα σου αγαπημένη μου!!!!! Μιλάς κατευθεία
  στην ψυχή στο πνεύμα, με μία γραφή υπέρωχη, είμαι πολύ
  περήφανη για σένα, μου άρεσε πάρααα πολύ καλή μου,
  Με αγάπη με όμορφη σκέψη, εγώ είμαι πάντα μαζί σου…
  Αλκιώνη….

  • Domenica says:

   Αλκυώνη μου μανούλα μου γλυκιά, σε ευχαριστώ!
   Σταθερή αξία στη ζωή μου! Οτι μα οτι κι αν γινει ποτε δεν φευγεις, ποτε δεν εγκαταλειπεις…αυτο ειναι Αγαπη!!!
   Σε αγαπω πολυ!
   χχχχχχ

 3. Marios Ioannou says:

  και βέβαια είσαι τυχερή….ανακάλυψες χαμόγελο ειλικρινές που πηγάζει απο την ψυχή …και πιστεύειςς στην ψυχή …και βλέπεις θεό σε λουλούδια και ακολουθείς την αγάπη και επικοινωνείς με παιδιά και ελευθερία είναι να ναι το πνεύμα πολύχρωμο και ανάλαφρο…και εσύ το έχεις και το δουλεύεις και το σμιλεύειςς και το αλαφραίνεις…και νασαι καλά και σου στέλνω ένα φιλι και μια αγάπη και ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ μαζί σου στις σκέψεις σου ατυτές

  • Domenica says:

   Πόση χαρά μου δίνεις που με βλέπεις .. με τα μάτια της ψυχής… ((((((((((((((((((((( αγγαλίτσα )))))))))))))))))) όμορφε φίλε χχχχχ

 4. Νατάσσα says:

  Δεν μπορείς να τα χεις όλα, πρώτη φράση που μαθαίνουμε…

  • Domenica says:

   Φίλη Νατάσα σε ευχαριστώ για το μύνημα σου, όντως αυτός ο στίχος είναι και από τα πρώτα που μαθαίνουμε στη ζωή!

 5. Τhalia says:

  Σοφα λογια, ωριμοτητα και μεγαλειο ψυχης, τρια δωρα που εχεις μεσα σου και σε ευχαριστουμε που τα μοιραζεσαι μαζι μας με αυτες τις γραμμες και θυμομαστε τι πρεπει να ειμαστε και πως πρεπει να ταξιδευουμε σε αυτη τη ζωη που ειναι δωρο Θεου. Ευχαριστουμε!!!!!

  • Domenica says:

   Θάλεια μου εκείνος που θέλει να ‘σωθεί’ προσπαθεί… δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ανθρώπινη πλευρά μας, τις αδυναμίες και τα ελαττώματα μας… στον αγώνα είμαστε όλοι για καλυτέρευση… και εγώ έτυχε να αγαπάω το γράψιμο πολύ και γράφω για αυτά που σκέφτομαι και αυτά που με προβληματίζουν. Σε ευχαριστώ για το μύνημα σου φίλη μου χχχ

 6. Ceca Varda says:

  Always with you, my ancient friend.. Αγάπη.

 7. Toulla says:

  Κούλα μου καλή μου φίλη, μα τι χάρισμα ειναι αυτό που σου εδωσε ο Θεούλης μας. Νιώθω τόσο μα τόσο περήφανη για σένα και τόσο ευτυχισμένη που Σε έστειλε στον δρόμο μου και αντλώ Αγάπη, Φιλία, Θάρρος και Δύναμη απο τα γραφόμενα σου. Χίλια ευχαριστώ αγαπημένη μου φίλη. Νασαι πάντα καλά. Φιλιά πολλά.

  • Domenica says:

   Εγώ σε ευχαριστώ καλή μου φίλη για τα ψυχικά μάτια που έχεις και μπορείς να δεις τον ψυχικό μου κόσμο, μέσα από μικρά κείμενα, κραυγή ψυχής πότε χαράς και ευγνομωσύνης, πότε πίκρας και θυμού. Σε ευχαριστώ και χαίρομαι που γίναμε φίλες Τούλλα μου χχ

Leave a Reply

Your email address will not be published.