Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   May 07

Μητέρα, ο κώδικας της Αγάπης!

mama1Υπάρχει ηλικία, που να μην θέλεις την παρουσία της…

Εποχή, που να μην είναι γλυκιά η αύρα της γύρω σου….

Υπάρχει περίπτωση, να μην θες να τρέξεις κοντά της, κάθε φορά που χαίρεσαι ή λυπάσαι πολύ…

Μητέρα! Μια απλή, θνητή… Θεά!

Μια ύπαρξη με ασύλληπτη δύναμη μέσα της, σε ότι αφορά τα παιδιά της. Δεν υπάρχει πιο γλυκιά αγάπη από αυτή της μητέρας. Πιο σταθερή, ακλόνητη και πιο μεγάλη. «Μάνα» κράζει το παιδάκι, «Μάνα» ο νιος και «Μάνα» ο γέρος, «Μάνα» ακούς σε κάθε μέρος, α! τι όνομα γλυκό.

Το δικό της χάδι, κλείνει κάθε πληγή. Τα λόγια της… βάλσαμο για την ψυχή μας. Αυτό το διαρκές νιάσιμο, που σε φρουρεί αδιαλείπτως. Ένας ατέλειωτος στρατός αγάπης, ασπίδα προστασίας για τα παιδιά της, όσο ζει και αναπνέει και με όποιο τρόπο το μπορεί.

«Τη χαρά σου και τη λύπη, με τη μάνα τη μοιράζεις, ποθητά την αγκαλιάζεις, δεν της κρύβεις μυστικό.» Μικρά παιδιά κτυπούσαμε συχνά και επειδή ακουμπούσε τα χείλη της επάνω στην πληγή μας, σταμάταγε ο πόνος. Ένα της φιλάκι μόνο και μας γιάτρευε. Τα βράδια όταν ξυπνούσαμε από όνειρο κακό, φωνάζαμε μέσα στο σκοτάδι το όνομα της, πάντα το ίδιο για όλους μας, το ίδιο όνομα… «Μάαααμααααα…» και εκείνη, σαν άγγελος φωτεινός, έτρεχε να μας πάρει αγκαλιά. Όταν αρρωσταίναμε βαριά, έμενε ξάγρυπνη όλη τη νύχτα στο πλευρό μας. Ακούραστη και έτοιμη να μας φροντίσει. «Εις τον κόσμον άλλο πλάσμα, δεν θα βρεις να σε μαντεύει, σαν τη μάνα που λατρεύει, σαν τη μάνα που πονεί.»

Σαν άνθρωπος, σαν γυναίκα, ένιωσα να γίνομαι περισσότερο ευάλωτη και ταπεινή μέσα στη ψυχή μου, όταν έγινα και εγώ μητέρα. Το πρώτο πράγμα που αισθάνεσαι να αλλάζει έντονα μέσα σου, σαν γίνεις μητέρα, είναι ο εγωισμός σου. Μαλακώνεις ξαφνικά τόσο πολύ και ξεχνάς γρήγορα όλα τα βάσανα που περιέχει το μεγάλωμα ενός παιδιού. Στο χαμόγελο του βρέφους, του πρώτου μου παιδιού, συνάντησα την μεγαλύτερη ευτυχία που υπάρχει στη γη. Γεύτηκα τον παράδεισο, σε εκείνο το γλυκό μουτράκι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ εκείνο το πρωινό, όταν μου χαμογέλασε για πρώτη φορά. Ένα ολόξανθο κεφαλάκι χωρίς φρύδια, έλαμπε στην αγκαλιά μου.  Έχω ξεχάσει όμως όλες τις μπόρες μας και τους καυγάδες μας, γιατί σε αυτή τη ζωή, το μόνο που μένει πάντα, είναι η Αγάπη. «Την υγειά της, τη ζωή της, όλα η μάνα τ’ αψηφάει, για το τέκνο π’ αγαπάει, για το τέκνο που φιλεί.»

Σαν αντάμωσα το δεύτερο παιδί μου, ένα γλυκό μελαχρινάκι, κατάλαβα πως η Αγάπη πολλαπλασιάζεται και πως η ευτυχία μεγαλώνει με τον ερχομό κάθε παιδιού. Υπήρχαν στιγμές, που η χαρά και η αγάπη για τα δυο αυτά κουκλάκια της ζωής μου, ήταν τόσο μεγάλη που νόμιζα πως θα εκραγεί η καρδιά μου. Για αυτό το συναίσθημα, αξίζει τον κόπο να γίνεις μητέρα. Αν και πρέπει να το ομολογήσω, τα βάσανα είναι περισσότερα, μα η Αγάπη είναι πιο δυνατή.

«Κι αν σκληρός εσύ φαρμάκια, την ποτίζεις την καημένη, πάντα η μάνα σ’ απανταίνει, με τα ολόθερμα φιλιά.»

Ακόμα και μετά όταν τα παιδιά μπουν στην εφηβεία και σου κάνουν κυριολεκτικά την καρδιά περιβόλι, τότε που τρέμει η ψυχή σου μην πάθουν κακό, μην πάρουν άσχημο δρόμο στη ζωή. Ακόμα και τότε που σε φτάνουν στα όρια σου… δεν έχεις όρεξη να τους κρατήσεις κακία. Αυξάνονται οι άμυνες σου προκυμμένου να τα προστατεύσεις όσο γίνεται, μα όσο θυμό κι αν σου προκαλέσουν, σβήνει με μιας, με την δύναμη της αγάπης που κατοικεί στην καρδιά σου. Σαν το κύμα, που ασταμάτητα βρέχει μια ακτή, έτσι αγαπά μια μητέρα. «Όπου τρέχεις, πάντα η μάνα, με το νου σε συντροφεύει, σε προσμένει, σε γυρεύει, μ’ ανυπόμονη καρδιά.»

Εκείνο που μου κάνει εντύπωση, καθώς μεγαλώνω είναι πως η αγάπη για την μητέρα μου, όλο και μεγαλώνει. Τώρα ακόμα πιο πολύ την έχω ανάγκη, από πριν. Ίσως είναι που μεγαλώνοντας διαπιστώνουμε πολλές φορές, πόσο ψεύτικος είναι ο κόσμος γύρω μας. Κι αυτό κάνει την αλήθεια της, ακόμα πιο μεγάλη. Όσο περνούν τα χρόνια, τόσο περισσότερο λάμπει σαν τον ήλιο στη ζωή μου. Δεν έχει ψεγάδι η αγάπη της, η αφοσίωση της. Ξέρω πως δεν πρόκηται να με εγκαταλείψει ποτέ. Είναι ο μόνος άνθρωπος επάνω στη γη, που βάζω και τα δυο μου χέρια στη φωτιά. Ξεδιπλώνεται η αλήθεια, καθώς πορευόμαστε στη ζωή. Μας φανερώνονται γλυκές, μα και πικρές αλήθειες.

Και είναι η μητέρα το βαρύμετρο μας. Το μέτρο σύγκρισης και αναγνώρισης για τον υπόλοιπο κόσμο γύρω μας. Επειδή η μητέρα μας, είναι πάντοτε εκεί, δεν την κλονίζει κανείς και τίποτα απέναντι στα παιδιά της. Δεν μπορεί κανείς να την επηρεάσει, εναντίον μας. Ακόμα κι αν μας βάλουν φυλακή, κι αν πράξουμε στη ζωή λάθη μεγάλα. Ακόμα κι αν όλοι οι φίλοι μας, φύγουν από τη ζωή μας και μείνουμε μόνοι, ενόσω ζει η μητέρα, θα είναι πάντα εκεί, στο πλευρό μας. Έστω κι αν είναι μακριά για τον οποιοδήποτε λόγο, θα βρει τρόπο να ταξιδέψει την αγάπη της, πάνω από θάλασσες και βουνά.

«Δυστυχής όποιος τη χάνει, ο καημός είναι μεγάλος. Σαν τη μάνα δεν είν’ άλλος, εις τον κόσμο θησαυρός. Κι’ όποιος μάνα πια δεν έχει, «Μάνα» κράζει στ’ όνειρό του. Πάντα «Μάνα» στον καημό του, είν’ ο μόνος στεναγμός!» ~  Γεώργιος Μαρτινέλλης

Η λαχτάρα μου είναι μεγάλη, γιατί σε λίγες μέρες, μετά από ένα χρόνο μακριά, θα σφιχταγκαλιάσω ξανά, την πολυαγαπημένη μου μητέρα και τα λατρεμένα μου παιδιά. Ξέρω πως είναι λίγος ο καιρός που ζούμε χώρια, μα για την δική μου τη καρδιά, μοιάζει να έχουν περάσει χρόνια. Έτσι είναι ο κώδικας της Αγάπης.

Αφιερωμένο σε σένα μάμα μου χρυσή!

Κούλα Ροδοσθένους Ζέιτζακ

ή άλλως

Domenica

Photo – A painting by Katie m. Berggren

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Comments

 1. ALKYONI says:

  Παιδάκι μου γλυκό!!! κορίτσι μου όμορφο, μάνα και σύ τώρα..
  Σε ευχαρηστώ πολύ για το αφιέρωμα σε μένα κούκλα μου.
  Είναι μεγάλη τιμή για μένα, αυτό που έκαμες σήμερα, δεν υπάρχει
  πιο ακρυβό δώρο, πιο πολύτιμο απο την αγάπη σου και την
  εμπιστοσύνη που μου έχεις, έκανα ότι κάνουν όλες οι μανούλες
  στον κόσμο ότι καλύτερο μπορούσα, η αγάπη κούκλα μου δεν
  έχει όρια, δίνεται απλώχερα στα παιδιά της και περισευει!!!!!
  Με απέραντη αγάπη Αλκιώνη…..

  • Domenica says:

   Και εγω εκανα οτι θα εκανε μια κορη που εχει ετσι μητερα!
   Και οτι κι αν καμω φυσικα λιγο θα ειναι κοντα στην απεραντοσυνη της δκης σου αγαπης!
   Μανουλα μου γλυκια!
   Σαν και σενανε στο κοσμο ΚΑΜΙΑ!
   χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

   Το ξέρω η επίσημη γιορτή της μητέρας είναι στις 11 Μαίου αλλά ξέρεις με, εγώ πάντα κάνω αυτό που νιώθω! Έτσι αποφάσισα να αναρτήσω σήμερα αυτό που με τόση χαρά η ψυχή μου έγραψε!

 2. Τhalia says:

  Ενας υπέροχος ύμνος για την μανούλα σου, αυτή την υπέροχη και γλυκιά γυναίκα που η αγάπη της περισσεύει και για όλες τις μανούλες του κόσμου, γιατί όπως είπες και εσύ η μάνα είναι μόνο ΜΙΑ και η αγάπη της μοναδική σε όποιο μέρος του πλανήτη και αν βρίσκεται και ότι χρώμα και αν έχει.
  Ένα μεγάλο ευχαριστώ και καλή αντάμωση με τα παιδάκια σου και τη μανούλα σου.

 3. Dionysia Menegatou says:

  Μπράβο Κούλα !!!!!! πάντα κάνεις τη διαφορά !!!!!!!! Συγνώμη αλλά το κλέβω !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Πρώτη ……

 4. Maria Trichina says:

  “Απλά τέλειο Κουλα μου…”

 5. Demetra Trichina says:

  “Δικαίως ονομάζουμε τη γη μητέρα, αφού την ποδοπατούμε και αυτή δεν παύει να αποδίδει καρπούς και άνθη””

Leave a Reply

Your email address will not be published.