Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   May 01

Χρυσοπράσινο φύλλο!

Wrecked_Ship«Λεμεσός, χειραψία της ανατολής, στα μονοπάτια της παραλίας. Ρευστό χρώμα από νέον και επιβατικά πλοία, που αρμενίζουν ήρεμα σε θάλασσα από έβενο…» ~Ιωάννης Κατσούλης

Γεννήθηκα στη Λεμεσό κάποια Άνοιξη του 1966. Έζησα σχεδόν όλα μου τα χρόνια εκεί, σε μια πόλη του κεφιού και της χαράς. Μια πόλη της μελωδίας και των χρωμάτων. Του καρναβαλιού, της γιορτής του κρασιού. Η πόλη που έκανε τα Καλοκαίρια μας χρυσά. Τις ηλιόλουστες μέρες του Χειμώνα, παίζαμε θυμάμαι με τον πατέρα μέσα στα αγριόχορτα κρυφτό. Ακόμα ακούω τα γέλια μας να ηχούν γλυκά μέσα στο κεφάλι των αναμνήσεων.

Τώρα πια ζω στην όμορφη χώρα της Αμερικής που λέγεται Αλάσκα. Αν και στην αρχή ήταν οδυνηρή η προσαρμογή μου εδώ, αφού δεν ήθελα να φύγω από το νησί της αγάπης, εντούτοις σιγά-σιγά άρχισα να την αγαπώ και να την διαλέγω.

Αρκετά μαγεμένη και εντυπωσιασμένη από την ομορφιά της Αλάσκας, έχω ήδη γράψει αρκετά άρθρα για αυτή την πανέμορφη χώρα όπου ήρθα να ζήσω. Για την πόλη του Άνκορετζ όπου με μεγάλη μου χαρά ποια και ευγνωμοσύνη καλωσορίζω στη ζωή μου!

Σήμερα όμως θέλω να γράψω για την πόλη που γεννήθηκα, την Λεμεσό. Θέλω να την συστήσω στους καινούργιους μου φίλους εδώ στην Αλάσκα. Αλλά ταυτόχρονα, να ζεστάνω τις καρδιές των συμπατριωτών μου, πίσω στην πατρίδα, γεμίζοντας τις καρδιές σας με περηφάνεια για την όμορφη Λεμεσό μας.

Η Λεμεσός λοιπόν, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου και η νοτιότερη της Ευρώπης. Ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στους 280.952 κατοίκους. Γνωστή ανάμεσα στις πόλεις τις Κύπρου για την πλούσια νυχτερινή ζωή της και την πολιτιστική της παράδοση, η Λεμεσός είναι επίσης το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι σχετικά νεότερη πόλη, αν και στην περιοχή της βρέθηκαν ίχνη που μαρτυρούν ότι την κατοικούσαν από τα αρχαιότατα χρόνια. Βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Κύπρου, χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στο Κόλπο Ακρωτηρίου, μεταξύ δύο αρχαίων πόλεων, της Αμαθούντας στα ανατολικά και του Κουρίου στα δυτικά. Η ανάπτυξη της πόλης αναχαιτίζεται από τις Βρετανικές Στρατιωτικές Βάσεις στα δυτικά, έτσι η πόλη εξαπλώνεται προς τα ανατολικά, με αμμώδεις παραλίες κατά μήκος του παραλιακού της μετώπου.

Κατά την ιστορία, η πόλη μας άρχισε να εμφανίζεται ιστορικά, κατά την πρώιμη βυζαντινή εποχή με το όνομα Νεάπολης. Ήταν δε εκείνη που άκμασε ανάμεσα σε δυο σημαντικές αρχαίες πόλεις, την Αμαθούντα και το Κούριον. Κατά τη μεσαιωνική περίοδο η Λεμεσός φιλοξένησε το γάμο του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας. Αυτά σκεφτόμουν πολλές από τις φορές που καθόμουν ανέμελη στη πλατεία του κάστρου, πίνοντας πότε κρασάκι και πότε φραπεδάκι με φίλους παλιούς αλλά και με την αγαπημένη μου μητέρα και παιδιά μου. Σκεφτόμουν πως, εκεί που εμείς τα πίναμε, κάποτε έγινε ο γάμος του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας, εκεί σε εκείνο ακριβώς το σημείο της πόλη. Προσπαθούσα να αισθανθώ τις ενέργειες εκείνης της άλλης εποχής!

Η Λεμεσός μας διαθέτει επίσης το δικό της Αρχαιολογικό Μουσείο, ένα αξιόλογο Θεατρικό Μουσείο και ένα μικρό Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Επιπλέον, υπάρχει ένας μεγάλος δημοτικός κήπος ο οποίος διαθέτει ένα μικρό ζωολογικό κήπο καθώς και ένα μεγάλο αμφιθέατρο. Σε αυτόν τον κήπο διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο η Γιορτή του Κρασιού, πόλος έλξης τόσο για τους πολίτες όσο και για τουρίστες. Θυμάμαι μικρή με τους γονείς και τα αδέλφια μου, λαχταρούσα να πάμε στη γιορτή του κρασιού να αγοράσουμε παιγνίδια, να φάμε σουβλάκια και να δούμε τον βρακά. Εκείνη τη τεράστια κούκλα που στήνεται μέχρι σήμερα. Αργότερα έπαιρνα τα δικά μου παιδιά και χαιρόμουν διπλά, αντικρύζοντας τον ενθουσιασμό στα προσωπάκια τους.

Στην επαρχία Λεμεσού υπάρχουν και άλλοι αρχαιολογικοί χώροι όπως το Μεσαιωνικό Κάστρο Κολοσσίου, το Κούριο, το Ιερό του Απόλλωνα Υλάτη, η αρχαία πόλη της Αμαθούντας καθώς και ιστορικά μοναστήρια όπως η Μονή Αγίου Γεωργίου Αλαμάνου. Σύμπλεγμα υδροβιότοπων παρατηρείται στην περιοχή Ακρωτηρίου “Αλυκή Λεμεσού”,  όπου είναι και το χωριό της πολυαγαπημένης μου μητέρας Άννας, το Ακρωτήρι. Μυριάδες οι αναμνήσεις από Κυριακάτικα πικ-νικ στο δάσος του Ακρωτηρίου με την αγαπημένη μου οικογένεια. Αλλά και πόσες άλλες πιο παλιές αναμνήσεις, στο σπίτι της γιαγιάς όταν ήμασταν παιδιά. Όταν έβαζε τα ξύλα στο φούρνο και έψηνε ψωμί. Όταν μας έλεγε ιστορίες, με χαρούμενο ή αστείο τέλος πάντοτε.

Ας δούμε τι άλλο έχει γραφτεί στην ιστορία για την πόλη της Λεμεσού. Αποβιβάστηκε στην πόλη μας, με τα στρατεύματά του ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και  κατέλαβε την Κύπρο το 1191. Το 1291 η πόλη δόθηκε από τον τότε Φράγκο βασιλιά της Κύπρου Ερρίκο Β’ στους Ναΐτες και Ιωαννίτες ιππότες. Σύντομα όμως οι Ιωαννίτες κατέλαβαν τη Ρόδο και μετέφεραν εκεί την έδρα τους, ενώ το τάγμα των Ναϊτών διαλύθηκε με απόφαση του πάπα. Το 1426 η πόλη καταλήφθηκε και λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς ενώ κατά καιρούς δέχτηκε και άλλες επιθέσεις από διάφορους εισβολείς.

Πόσα χέρια σε αλλάξανε πόλη μου, γλυκιά πατρίδα των παιδικών μου χρόνων, Λεμεσός μου. Πόσοι κατακτητές σε κομμάτιασαν στα δυο, γεμίζοντας τους κατοίκους σου πληγές, που δυστυχώς μέχρι σήμερα αιμορραγούν. Μα πάντα ξέραμε τον τρόπο να συναντάμε σαν λαός ξανά και ξανά την χαρά. Μέσα από πολέμους, μέσα από προδοσίες και οικονομικές κρίσεις, οι κάτοικοι του νησιού, βρίσκαμε πάντα το δρόμο της ένωσης, της αλληλεγγύης και της χαράς.

Ποτέ δεν φορέσαμε τα μαύρα για πολύ καιρό. Είμαστε λαός της χαράς, αγαπάμε το τραγούδι, την συνέχεια. Στήνουμε συναυλίες και αντί για εισιτήρια, δίνουμε τρόφιμα να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο. Άγνωστοι μεταξύ μας άνθρωποι, μα με το ίδιο χώμα να μας ενώνει, περπατώντας σε ένα αόρατο νήμα επαφής. Μας δίνει δύναμη η πτώση και αποχτάμε κουράγιο όταν μας λυγίζουν οι «μεγάλοι», σαν φέρονται με τόση μικρότητα. Όταν μας αφαιρούν το δικαίωμα δικαιοσύνης, βάζοντας το στα πόδια. Με γεμάτες τις τσέπες τους, από τη δική μας λιγοστή δύναμη. Μας κλέψανε τη τροφή μέσα από το στόμα. Μα γέμισαν έτσι τη καρδιά τους, με αυριανές ενοχές και ερινύες, που έτοιμες είναι στη σωστή ώρα να τους κατασπαράξουν.

Πριν φύγω από την Κύπρο, πολύ πριν τις 4 Ιουλίου το 2013, ένας καλός φίλος ο Αλέξης, που ζει εδώ και πολλά χρόνια στο Λονδίνο, μου είχε πει τα εξής λόγια.

–           Τώρα μιλάς για την Αλάσκα και την έχεις έντονα στο μυαλό. Άμα τελικά πας στην Αλάσκα και ζεις εκεί, θα γίνει το αντίθετο ξέρεις. Και τότε θα μιλάς πιο πολύ για την Κύπρο γιατί θα την νοσταλγήσεις… Είμαι και εγώ της ξενιτιάς και ξέρω.

Αφιερώνω λοιπόν την σημερινή μου ανάρτηση για την πανέμορφη πόλη μου Λεμεσό, στο φίλο Αλέξη!

Γη της λεμονιάς, της ελιάς

γη της αγκαλιάς, της χαράς

γη του πεύκου, του κυπαρισσιού

των παλικαριών και της αγάπης

Γη του ξεραμένου λιβαδιού

γη της πικραμένης Παναγιάς

γη του λίβα, τ’ άδικου χαμού

τ’ άγριου καιρού, των ηφαιστείων

Γη των κοριτσιών που γελούν

γη των αγοριών που μεθούν

γη του μύρου, του χαιρετισμού

Κύπρος της αγάπης και του ονείρου

Χρυσοπράσινο φύλλο

ριγμένο στο πέλαγο

 

«Κύπρος, ένα καράβι πάνω στη μητέρα μεσόγειο, μα πώς να ταξιδέψεις, πώς να περιπλανηθείς ελεύθερο; Μια άγκυρα βαριά σού στερεί την πλεύση, σε κρατάει καθηλωμένο. Μ’ ακόμη κι έτσι, απλάνευτο είσαι απ’ τ’ άγρια κύματα…» ~ Ιωάννης Κατσούλης

Κούλα Ροδοσθένους Ζέιτζακ

ή άλλως

Domenica

1200px-Limassol_Old_Town_19

 

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

35 Comments

 1. Ελενακι says:

  Ανατρίχιασα.. Αγαπημένη μου, πόσο όμορφο παλι αυτο που έγραψες..

  • Domenica says:

   Ελενάκι μου με τις κιθάρες σου και εσύ τραγουδάς την αγάπη στη πόλη μας… μέρος είσαι όλης αυτής της ομορφιάς!
   Σε ευχαριστώ γλυκιά μου
   χχ

 2. Elena Anagiotou says:

  Αγαπημένη μου, πόσο όμορφο xx

  • Domenica says:

   Ξεχνιέται η πρώτη αγάπη? Ελένα μου φιλιά στη μάμα σου χχχχ

   • Elena Anagiotou says:

    Πως να ξεχαστεί? σου στέλνει την αγάπη της, εδώ δίπλα μου είναι

    • Domenica says:

     Ε ρε Χριστινάκι να χαίρεσαι την “φωνή” που γέννησες, το κορίτσι σου που με το δικό της τρόπο τιμά την πόλη μας! Μάκιαααααα

     • Elena Anagiotou says:

      Ευχαριστώ παρά πολυ , τα φιλία θα σου τα δώσουμε σε 28 μέρες, τις μετράμε με την Άννα μας (Χριστίνα)

     • Domenica says:

      Θα σε κάνω ΝΤΑΑΑ – 26 τζαι ποψε καλη μου γλυτζια μου Χριστινα, φιλα μου τη μαμα μου την λατρεμενη χχχχχχχχχχχχχχχ

 3. Anna Geo says:

  Όπου κι αν πάμε να ζήσουμε και να γνωρίσουμε κι αλλού χαρές πάντα είναι στη καρδιά μας η μάνα που μας γέννησε! χχ

  • Domenica says:

   Κορίτσι μου χρυσό, όντως αγάπη μου, το δέσιμο της πατρίδας είναι σαν την αγάπη της μάνας που μας γέννησε. Σε λατρέυω Άννα μου χχ

 4. Ρουλα Ασπιωτη says:

  “μπραβο Κουλα μου εισαι ΑΡΙΣΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

 5. Kristiarod Rodosthenous says:

  “Τα χρωματα μας δινουν χαρα και ορεξη να συνεχισουμε. Μας ανεβαζει το ηθικο και αισιωδοξια για ζωη. (εε πως τα παω απο γραψιμο?)”

  • Domenica says:

   Μια χαρά σε βρίσκω αδελφούλα μου. Εκείνο το ημερολόγιο που είχες κάποτε το συνεχίζεις? χχχχ

 6. ALKYONI says:

  Τα κατάφερες αγαπούλλα μου, να με κάμεις να δακρύσω μα τι
  πλάσμα είσαι ασύ κόρη μου χρυσή!!!!!!
  Ευγε μπράβο έχασα την λαλιά μου νομίζω ότι είναι ένα απο τα
  καλήτερα σου!!!!!! Σε ευχαρηστώ καρδιά μου!!!!!! Σήμερα καμάρωσα την πόλη και την κόρη μου την ταλαντούχα, όλα τα καλά του κόσμου να τα έχεις καμάρι μου!!!!!
  Με παντοτηνή αγάπη Αλκιώνη…….

  • Domenica says:

   Ξέρω πόσο αγαπάς την πόλη μας, την Λεμεσό και ξέρω πόσο αγαπάς και μένα! Λατρεμένη μου χχχχχ

 7. Elita Rodosthenous says:

  “Panemorfo!! Bravo agapi m!”

 8. Erato Kavouki says:

  “Ακούγεται πολύ όμορφη η Λεμεσός! Ένα διάστημα δούλευε εκεί ο θείος μου κ μας έλεγε ότι είναι πολύ ωραία! Έχει πάνω από δεκαετία όμως! Έχω πάει κ γω μια φορά στην Κύπρο, σε μια παραλία δε θυμάμαι ακριβώς που αλλά κοντά στην Πάφο ήταν για ένα τουρνουά μπιτς βόλλευ!! Πολύ ωραία ήταν!! 🙂 Εσύ έχεις ερθει ποτέ Θεσσαλονίκη?”

  • Domenica says:

   Ακούγεται και ΕΙΝΑΙ πανέμορφη η Λεμεσός μας… έχει τον αέρα της!!! Αλλά θαρρώ Ερατώ μου πως αυτό λέμε όλοι για την αγαπημένη πόλη που μας γέννησε!

   Οχι δεν εχω ερθει ποτε Θεσσαλονίκη αν και για χρόνια ζει εκεί μια παιδική μου φίλη το Νονάκι μου. Έχω ακούσει όμως από πολλούς ότι η Θεσσαλονίκη μοίαζει πολύ με την Λεμεσό! Κάνουμε φασαρία και μας αρέσει το όπα και το τραλαλά… χε χε …. χχχχχχ

   • Erato Kavouki says:

    “χαχαχα ε ως προς αυτό σίγουρα μοιάζουμε!! 😉 κ είμαστε πάντα χαλλλλλαρά!!! :)”

 9. Dionysia Menegatou says:

  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 10. Thalia Tsamoglou says:

  Υπέροχα λόγια με υπέροχα συναισθήματα… είσαι σπάνιος άνθρωπος…

  • Domenica says:

   Όπως και εσύ επίσης Θάλεια μου… σε ευχαριστώ χχχ

 11. Maria Avraamides says:

  Thiavaste tis Koulas ta grafta.

 12. Lucio Savva says:

  Μπραβο ρε Κουλα μου!!!

 13. Marios Ioannou says:

  μάνα μου σε μάνα μου σε μάνα μου σε πουρέκκα,πέρτικα πλουμιστή ,όμορφη μόμορφη βασίλισσα του χιονιού που σε αγαπά ο βασιλιάς της Αλάσκας o King

  • Domenica says:

   χα χα γλυκός άνθρωπος, γλυκές κουβέντες! Αχουσε χχχχχ

 14. Alex UK says:

  Ah Lemessos,,oreo Koulitsa..oute pou thimoumoun kan tin istoria me tin Veregaria

 15. SKevoua ChristophiDou says:

  eisai thea koulitsa m!! pragmatika se aggizei!!

 16. Toulla Evagelou says:

  Κούλα μου,

  Οτι κανεις εσυ ειναι ωραίο. Εισαι ενα μεγάλο ταλέντο, με μεγάλη καρδιά..

  Εχω βυθιστεί στην ιστοσελίδα σου και αχόρταγα διαβαζω αυτα που μοιράζεσαι μαζι μας..
  διαβαζω τώρα για την Λεμεσό μας!!! μ’εκανες και νοερα παρευρέθκα στους γάμους του Ριχαρδου του Λεοντόκαρδου και της Βερεγγάριας!!!!

  ….ο νους μου καθημερινά ειναι στην Αλάσκα…
  με εχει μαγεψει και εμενα τοσο μα τοσο πολύ..
  ακομη μια φορά χαιρομαι αφάνταστα που γνωριστήκαμε.

  Ζήτω η νεα τεχνολογία!!!!
  νασαι παντα καλά Κούλα μου

  φιλάκια

  • Domenica says:

   Σε ευχαριστώ πάρα πολύ Τούλλα μου! Να ξερες πόσο χαιρομαι που σου αρεσουν τοσο αυτα που γραφω και που βρηκες παρηγορια στα κειμενα μου… δεν εχει πιο ομορφο δωρο για μενα!!!

   .. να μας ξανα ρθεις στην ομορφη την μαγικη Αλασκα!

   Ζητω η τεχνολογια ΝΑΙ!!!
   Χωρις αυτην δεν θα γνωριζα ποτε τον αντρα μου, την αληθινη αγαπη
   και
   δεν θα εκανα ποτε τόσους καλους φιλους, σαν και σενα καλη σου ωρα.

   χχχχχ

Leave a Reply

Your email address will not be published.