Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   Dec 14

Καναπεδάκια και… καρεκλίτσες!

kooksΠότε η ψυχή μου γράφει παραπονιάρικα και πότε την νικάει το στομάχι. Αμέ!

Δεν είναι όλες οι μέρες το ίδιο καλέ! Την μια καλή και την άλλη ανάποδη, σαν τους πόντους ένα πράμα.
Έτσι και εγώ σήμερα γυρνάω σελίδα και μοιράζομαι εδώ μαζί σας, θεϊκά Χριστουγεννιάτικα εδέσματα για τους αγαπημένους ανθρώπους στις ζωές μας. Φίλους και οικογένεια και βάλε!

Η πιο αγαπημένη μου νύχτα, κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, είναι η παραμονή των Χριστουγέννων. Θυμάμαι πάντα την νύχτα της παραμονής των Χριστουγέννω, να οργανώνω, κάτι γλυκό για όλη την οικογένεια! Τις περισσότερες χρονιές, πηγαίναμε όλοι μαζί, στο Λόνγκμεν για κινέζικα (θυμάστε?) Τώρα αυτό το μαγαζί δεν υπάρχει. Υπάρχουν όμως οι αναμνήσεις μας! Έντονες αναμνήσεις, σαν τις μυρουδιές που αφήνει μια κουζίνα! Κι άμα δεν πηγαίναμε στο Λόγκμεν, ετοίμαζα στο γιορτινό μου σπίτι, ένα σωρό λιχουδιές και χαιρόμασταν έτσι την όμορφη βραδιά.

Τα δεδομένα όμως άλλαξαν και αναλόγως των περιστάσεων, πρέπει να λειτουργούμε. Ο Κίνγκ μου συχνά λέει, πως ότι δεν αλλάζει, πεθαίνει! Ζήτω λοιπόν η αλλαγή καρδούλες μου!

Για να δούμε λοιπόν, τι έχω ξεσκονίσει εδώ πιο κάτω.
Τι λέτε να αρχίσουμε με καναπεδάκια και καρεκλίτσες! Τα αγαπημένα όλης της οικογένειας, μα κυρίως αγαπημένα της Μαριάννας, της Άννας και του Χρίστου μου.

9a0ca453b69c998fecc058873a8eb10b
Χμμμμ, ναι επιβάλλεται μια ξύλινη πιατέλα, με άσπρες και κίτρινες χαρές. Που δεν είναι άλλες, από τα αγαπημένα μας τυριά. Τυριά και αμύγδαλα, με σταφιδάκια της αγάπης. Α! ρίξτε και λίγα κουνάδια από κουτσομπόλικο ρόδι. Και αν προτιμάτε, ξεφλουδίστε τα αμύγδαλα σας και σερβίρετε τα ώς ασπροκούνια. Γενικά στα αμύγδαλα αρέσει η γύμνια! Δεν θα ήταν καθόλου άσχημο, αν στολίζατε αυτή την άτακτη πιατέλα, με λίγα σταφύλια. Έτσι να δώσουμε μια νότα από Θεούς του Ολύμπου!

 

 

 

 

 

 

9b9dff8d84fe291c7e82693af82fab19Μετά λέω να πάμε για κάτι πιο δροσερό. Ένας συνδυασμός που θα αγαπήσετε πολύ! Παγωμένα αχλάδια, αλειμμένα με έρωτα της πρώτης ματιάς. Κόψτε το αχλάδι σε φέτες, αφού πρώτα το παγώσετε στο ψυγείο. Ακολούθως αλείψτε στην πλατιά πλευρά του, λίγο κρεμώδες τυρί και πασπαλίστε από πάνω ότι εσείς αγαπάτε. Ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, που μοιάζουν με τις πεταλούδες στο στομάχι άμα ερωτεύεστε! Ρίξτε και λίγα τόξα από ερωτικά παστά φρούτα. Θα είναι αυτό το καναπεδάκι, κάτι σαν πρώτη Αγάπη!

 

 

517c50f401fa1e227a28962e5d16db3f
Ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα είναι αυτό εδώ πιο κάτω. Μια φαντασία βγαλμένη από τον βυθό της θάλασσας! Τι έχουμε εδώ, για να δούμε. Βράζετε φιλέτο ψάρι και ακολούθως το λιώνετε σε μια πιατέλα. Λιώστε το καλά, όπως σας κτυπάει ο Έρως σαν το κταπόδι στα βράχια! Ακολούθως, το μπαχαρίζετε – δηλαδή του βάζετε διάφορα μπαχαρικά της αρεσκείας σας – και μετά το ζυμώνετε με λίγο χυμό λεμονιού να μπει δηλαδή και λίγη καψούρα στο ψάρι, μαζί με λίγη αλανιάρα μαγιονέζα. Το πλάθετε ακολούθως σε σχήμα σκαντζόχοιρου και το αλείφετε από πάνω με λεπτή στρώση μαγιονέζας. Στολίζεται με αμύγδαλα, σε θέση καρφιών, δίνοντας έτσι την αίσθηση του μικρού μας αγκαθωτού φίλου. Έλα να ανεβαίνουμε σιγά, σιγά…

 

 

Μα να λείπει το ψωμάκι απ’ το τραπέζι του Κυπρίου? Αδύνατον! Φτιάξτε λοιπόν μικρά καναπεδάκια από ψωμί, πεπόνι και γαλοπούλα. Διαλέξτε το ψωμάκι πα αγαπάτε και κόψτε το αλύπητα σε μικρά κυβάκια. Ακολούθως σκεπάστε την κορυφή του μικρού αυτού Ολύμπου, με λεπτή φέτα πεπονιού και απλώστε από πάνω λεπτή φέτα γαλοπούλας. Σημαδέψτε στο τέλος αυτό το μαλακό δημιούργημα, με μια πινελιά από κρεμώδες τυρί. Εγώ σε μερικά βάζω γκουακαμόλε. Η πράσινη αγάπη, το γκουακαμόλε δίνει μια αίσθηση από Μέχικο!

1060_recipe_crab_hd
7693cba098814405cfdf6a337d1dc0f8

 

Τι πάει με όλα? Τι? Η κόκα κόλα??? Όχι μωρέ.
Οι ελιές, αυτό πάει με όλα. Θα χρειαστούμε ένα σκέτο άσπρο πιάτο – και λέω σκέτο γιατί θα ακολουθήσει μια παρέλαση από στογγυλές αλμυρές μπάλες, πότε πράσινες, πότε μαύρες σαν την καρδιά μας την καημένη – γελάμε εδώ φίλοι μου καλοί! Ακολούθως στολίστε με λίγα φρέσκα κολονάκια από θυμάρι – θυμάρι δεν είναι αυτό? – και διάφορες κοκόνες κοπελιές κουνιστές και λυγιστές, ελιές. Ας μην πω περισσότερα, η φωτογραφία τα λέει ΌΛΑ! Μπορείτε να ρίξετε και λίγα ντοματίνια, μαζί με οτιδήποτε ξιδάτο σας αρέσει. Προσωπικά τρελαίνομαι για ξιδάτα!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

beauty-272-med109516_vertΠαξιμάδι, αγάπη μου! Αγοράστε ξερά παξιμάδια, είτε αλμυρά είτε γλυκά, είτε και από τα δύο και ετοιμάστε μια πιατέλα με γόνδολες γλυκαλμυρές! Εδώ χρειάζεται μπόλικη φαντασία και όρεξη να ‘χουμε. Μπορείτε να αλείψετε τα παξιμαδάκια σας με φέτα τυρί, από πάνω μπορείτε να βάλετε μια σταγόνα από ωκεανό ελαιόλαδου και διάφορα μπαχαρικά. Και άστε το έτσι, μην το βασανίζεται άλλο το πράμα. Ή άμα το τραβάει ο οργανισμός σας το βάσανο, τότε να βράσετε λίγο σπανάκι, ή αγρέλια τα λεγόμενα σπαράγγια! Ή για τους πολύ μεζετζήδες, απλώστε ένα μικρό χαλάκι από μπέικον ή χοιρομέρι. Εγώ θα έβαζα και μια γαρίδα χυμώδες και θα την φλέρταρα με ένα φιλαράκι μαϊντανό. Έτσι για να σκάσει από δίπλα το μπέικον.

 

 

med102552_1206_proscutcups_vert
Και μια και μιλάμε για μπέικον, ας κάνουμε και μερικές βαρκούλες με αυτή την τόσο αλανιάρα επιλογή. Μπέικον λοιπόν ή προσούτο και τσαλακώστε το έτσι ώστε να γίνει βαρκούλα του ψαρά, από το περιγιάλι. Μέσα ρίξτε μικρά κομματάκια από πεπόνι, αχλάδι και ότι άλλο θέλετε και αγαπάτε. Άμα δεν σας χαλάει, στολιστε την πιατέλα σας με δίχτυα του ψαρά και ρίχτε μεγάλα κομμάτια αλάτι, να μυρίσει το σπίτι αλμύρα Ελληνικού πελάγου! Άιντα….

 

med103097_0907_minispnchpiz_vert
Να την μωρέ και την πατατούλα. Κόψτε την πατάτα σας ροδέλες και ψήστε την στο φούρνο, αλειμμένες με λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο. Να σκάσει απ’ το κακό του ο φούρνος ο πυρούμενος! Ακολούθως στολίστε με σπανάκι και φέτα τυρί. Ε ρε γλέντια αυτή η πατατούλα, η κορούλα. Πυροβολήστε φίλε μου το στομάχι με γεύσεις που φέρνουν ευτυχία και χαρά και μετά χορέψετε, χορέψετε, τα νιάτα να χαρείτε – Πάριος!
Έχω κι άλλα… Αλλά λέω εδώ να σταματήσω και να αφήσω την φαντασία σας να δημιουργήσει από μόνη της. Φαντασία θέλουν όλα και καλή διάθεση. Έτυχε όμως να μπω εις τα κουζίνας και νευριασμένη και δεν σας το κρύβω, δημιούργησα καταπληκτικά πράγματα, μέσα από νεύρα και θυμό! Εδώ και πάλι γελάμε…

 

Όταν οι μέρες μου είναι δύσκολες και με πιάνει αυτό το βιολί που λέγεται Χόμ Σικ – μην το δοκιμάσετε αυτό το πιάτο, είναι πικρό σαν χολή – που λέτε, αυτή είναι η θεραπεία μου. Η μαγειρική, με μπόλικη φαντασία, δημιουργώ ένα ολάκερο κόσμο στρωμμένο πάνω σε πιατέλες. Και έτσι φτιάχνεται φίλοι μου η καλή διάθεση, ξανά και απ’ την αρχή.
Καλά μεζεκλίκια, όπως λέμε και στην Κύπρο μας.

 

Είβα πρώτη και η δεύτερη κατόπιν, το σύνθημα της μανούλας μου άμα τσουγκρούσαμε τα ποτήρια μας!

Είβα μάνα!!!

Κούλα Ροδοσθένους Ζέιτζακ

Domenica~

Με στεφάνια μπλέξτε όλοι, λα, λα, λα, λα, λα, … λα, λα, λα, λα!!!
Στου Χριστούλι μας την πόλη
Τρέξτε με χαρά με δώρα
Ο Χριστός γεννιέται τώρα
Μες το κύμα τις καμπάνες λα
Φέρτε όργανα, κιθάρες
Φεύγει ο πόνος, φεύγει η λύπη

Κρατάμε τον τελευταίο στίχο, με χαμόγελο!!!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Comments

  1. Mary Anastasiou Philippo says:

    Μου άρεσε πάρα πολύ Κουλίτσα μου χχχχχ

  2. Ρουλα Ασπιωτη says:

    πανεμορφα και πολυ νοστιμα φαινονται μπραβο κοριτσι μου μας φτιαχνεις τη διαθεση!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. ALKYONI says:

    Μα τι πανδαισία μεζέδων και χρωμάτων και φαντασίας είναι
    αυτό κοπέλα μου όμορφη!!!! Μα μόνο ανεβήκαμε πετάξαμε
    πάνω απο τα σύνεφα κόρη μου καλή μου!!!!!
    ΕΕΕΕ καλή μας όρεξει λοιπόν και εβίβα πρώτη!!!!!
    Καλά Χριστούγεννα και καλό φαγοπότη!!!!!
    Με πολλή αγάπη και όρεξει Αλκιώνη……..
    Φιλάκια!!!!!
    ΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧΧ

  4. Toulla says:

    Κούλα μου πω πω μας ανοιξες την ορεξι κουκλίτσα μου! μα τι φαντασία ειναι αυτή. Εισαι τόσο μα τόσο multitalented!!! πραγματι a picture is a thousand words!! Εγω προσωπικα σε θαυμάζω και χαίρομαι καθε φορά που διαβάζω ενα αρθρο σου. Συνέχισε να γράφεις Κουλίτσα μου. Χίλια ευχαριστώ.

  5. Zeta Stefanou says:

    Zeta Stefanou
    …υπέροχα….Φεύγει ο πόνος, φεύγει η λύπη….!!!!!

  6. Toulla Evagelou says:

    χα χα, ποσο μ’αρεσει το χιούμορ σου Κούλα μου και ο τρόπος που περιγράφεις της συνταγές σου!! απιθανες και οι φωτογραφιες που εβαλες διπλα στην καθε συνταγή!!! Συχαρητήρια Κούλα μου. Ειβα πρώτη!! και η δεύτερη κατόπιν!!

  7. Yiota Kyr says:

    Yiota Kyr
    koriiiiii!!..simply love it!!!!! go girl!!

  8. Christia Yiannopoulou says:

    Koula Ro Za mou polu orea den ksero me ti tha protoarxiso xxxxxx

  9. christiana anastasiou says:

    υπεροχο!! μιαμ μιαμ και καλη μας ορεξη!! xxxx 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.