Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   Feb 08

Ρώσικη ρουλέτα…

russianΤης Κυριακής το ξύπνημα έχει δικιά του χάρη. Κυριακή πρωί, πίνω το καφεδάκι μου και χαζεύω απ’ το παράθυρο το χιονισμένο τοπίο. Έχω μια ευχάριστη διάθεση σήμερα το πρωί, μια έντονη εφορία να κάνω διάφορα πράγματα. Από το να μαγειρέψω, μέχρι να γράψω άρθρο ή να ζωγραφίσω. Κάποτε θα ήθελα να είχα άλλα δύο χέρια, να τα κάνω όλα μαζί.

Κοιτάω έξω το χιονισμένο τοπίο, τα πανύψηλα βουνά της Αλάσκας, δεν χορταίνω να τα βλέπω. Κάθε φορά που τα κοιτώ, πάντα κάνω την ίδια σκέψη. Μου μοιάζουν σαν τεράστιοι κουραμπιέδες, πασπαλισμένοι με ζάχαρη χιονιού. Και πιο χαμηλά να αιωρούνται κάποια σύννεφα, σαν άλογα που τρέχουν στο κενό. Πόσο μου αρέσει να χαζεύω αυτό το τοπίο. Πλημυρίζει την ψυχή μου με το δώρο της γαλήνης, με το δώρο της ηρεμίας. Αν μη τι άλλο έχω κερδίζει την ηρεμία της φύσης εδώ! Σπουδαίο δώρο! Και ο νους μου τρέχει σαν τα συννεφιασμένα άλογα… Αναλογίζομαι, τι είναι ζωή…

Γλυκιά ζωή, σαν το γλυκό σιρόπι, κυλά στις φλέβες μας καθημερινά. Πότε μας γεμίζει χαρά, σαν της κανέλας την αφή και πότε μας πικραίνει, σαν την αλμύρα που ‘χει η θάλασσα. Πότε φτερουγίζει η ψυχή μας στα ουράνια από ευτυχία και πότε σέρνεται στο χώμα και κάτω από αυτό χώνεται μέσα στη γη κάποιες φορές, άμα η ψυχή μας πικραθεί. Μα τις περισσότερες φορές το ομολογώ, η ζωή είναι ωραία.

Η ζωή, πάντα κάτι μας δίνει και πάντα κάτι μας παίρνει. Είναι ίσως ο μόνος τρόπος, για να ισορροπεί το σύμπαν και η ανθρωπότητα. Δεν είμαι σίγουρη αν όντως έτσι λειτουργούν όλα τα πράγματα, αλλά όσο περνά ο καιρός αυτό διαπιστώνω, με το φτωχό μου μυαλουδάκι.

Αισθάνομαι μια βαθιά ευγνωμοσύνη για την φίλη την καλή, που όλο και με εκπλήττει ευχάριστα από τον καιρό που ήρθα να ζήσω εδώ, σε τούτο το μακρινό κομμάτι γης. Για την ζωγραφική μιλάω. Συμβαίνουν πράγματα πολύ ευχάριστα και σε απίστευτο σύντομο χρονικό διάστημα. Όλο αυτό που ξεδιπλώνεται από μέσα μου και καταλήγει στα χέρια, οδηγώντας τα πινέλα σε ένα χορό χρωμάτων. Θέλει επιμονή, θέλει δουλειά, θέλει αγάπη ότι κι αν είναι αυτό που θες να κάνεις. Θέλει επίγνωση και σεβασμό. Να μην αρκείσαι στο εύκολο αποτέλεσμα, μα να τεντώνεις τα όρια σου παραπέρα. Όλο και μακρύτερα. Και τότε θα ανακαλύπτεις ολοένα και καινούργιους κόσμους.

«Για να γίνει κανείς ικανός σ’ οποιοδήποτε επάγγελμα, τρία πράγματα χρειάζονται, φύση, μελέτη και πρακτική εξάσκηση.» ~ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ

Όταν είμαστε δοτικοί, γινόμαστε δημιουργικοί. Τίποτα δεν με πληροί περισσότερο, από το να δίνω και να μοιράζομαι. Λες και ανοίγει η ψυχή μου μέσα διάπλατα, σαν την απεραντοσύνη της θάλασσας. Η χαρά λαχταρά μέσα στη ψυχή, όπως τα ψάρια λαχταρούνε έξω απ’ το νερό. Είναι μεγάλη χαρά, να θες να δίνεις. Το κέρδος για σένα είναι αυτή η χαρά κι η καλοσύνη που γυρνά πίσω σε σένα. Όπως το αντίθετο συμβαίνει σε αυτόν που κρατά σφιχτά ότι του ανήκει και δεν το μοιράζεται ποτέ. Βαθιά θάλασσα είναι η λύπη για εκείνον που δεν ξέρει να δίνει. Αυτός που θέλει μόνο να παίρνει, έχει καταδικάσει την ψυχή του, σε ισόβια.

«Αυτό που αξίζει περισσότερο, σε οποιαδήποτε σχέση, είναι όχι εκείνο που παίρνεις, αλλά εκείνο που δίνεις.» ~ΟΥΙΛΙΑΜ ΣΕΞΠΙΡ

Για να το μπορούμε όμως αυτό, πρέπει να μάθουμε να σκύβουμε μέσα μας. Να σκύβουμε όχι όπως ο φοβισμένος, ο ντροπιασμένος ή ο αδύναμος. Να σκύβουμε όπως ο δυνατός δεν φοβάται να λυγίσει στο φως στης ψυχής του, όπου θα του ομολογήσει πικρές αλήθειες.

«Η ταπεινοφροσύνη είναι η στέρεη βάση για όλες τις αρετές.» ~ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

Θέλουμε τόσα να αποχτήσουμε στη ζωή, ένα σπίτι, ταξίδια, να δούμε τόπους, να σπουδάσουμε. Αναζητάμε συνεχώς την αναγνώριση, την αποδοχή, την κατάχτηση…

Μα υπάρχουν στιγμές που αισθάνομαι πως το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε τη ζωή, καθώς πορευόμαστε. Καθώς αποχτάμε διάφορα ‘βραβεία’ και ‘μετάλλια’.  Όσα βουνά κι αν σκαρφαλώσουμε, όσες κορυφές κι αν κατακτήσουμε, το πιο σημαντικό είναι η δύναμη που είχαμε κατά την ανάβαση. Η υπέρβαση μας, είναι η κατάθεση ψυχής, απέναντι στο μεγαλείο που λέγεται ζωή.

Πολλοί από εμάς φοβόμαστε την αλλαγή, φοβόμαστε το καινούργιο γιατί συνήθως αυτό φέρνει μαζί του, πόνο. Έτσι λιμνάζουμε για χρόνια, σε στάσιμα νερά. Ξεχνάμε όμως πως τα στάσιμα νερά, βρωμάνε. Αν δεν αλλάζει ο άνθρωπος κατά την πορεία του, δεν αναπτύσσεται, δεν εξυψώνεται η ψυχή του. Ναι, η αλλαγή προϋποθέτει ίσως τις περισσότερες φορές και την εμπειρία του πόνου. Επειδή είμαστε πλάσματα της συνήθειας, επιλέγουμε συχνά να επαναλαμβάνουμε συνεχώς την ίδια ζωή ενώ τα χρόνια περνάνε. Θέλει τόλμη η αλλαγή, κυρίως θέλει κουράγιο. Αλλιώς θα ατενίζουμε τις κορυφές από μακριά. Θα τις συναντάμε ίσως, μόνο στα όνειρα μας.

«Αυτός που θέλει να είναι σταθερά ευτυχισμένος, πρέπει να αλλάζει συχνά.» ~ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ

Όμως ακόμα και αυτό είναι σχετικό, αφού για τον καθένα μας η ερμηνεία της ευτυχίας, έχει ίσως άλλο νόημα και αξία. Που βρίσκεται αλήθεια η ευτυχία…

Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο, χαρούμενο. Τα χρήματα ας πούμε, μπορούν να μας κάνουν πολύ χαρούμενους, αφού με αυτά μπορούμε να επιτύχουμε πολλούς στόχους. Να ταξιδέψουμε, είτε για ψυχαγωγία, είτε ίσως για να ανταμώσουμε αγαπημένα μας πρόσωπα που ζούνε μακριά. Να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας, αλλά και τους άλλους. Να κτίσουμε σχολεία, εκκλησιές…

Και άλλοτε ευτυχία είναι όταν απλώνουμε το χέρι, σε αυτόν που το έχει ανάγκη. Όταν κτίζουμε φιλίες, ακόμα και οικογένειες που δεν έχουν το ίδιο αίμα. Όταν βοηθάμε ανθρώπους που έπεσαν χαμηλά, για τον οποιοδήποτε λόγο. Όταν μπορέσουμε και συγχωρέσουμε αυτά που μας καίνε πιο πολύ. Να ξεχάσουμε τις κακές στιγμές του παρελθόντος. Να φυτέψουμε σπόρους αγάπης, μέσα μας. Και έτσι θα ανθίσει κήπος χαράς ξανά στις ψυχές μας.

Τι είναι σημαντικό τελικά…

Για σένα είναι αυτό, για μένα είναι εκείνο. Είμαστε όλοι άνθρωποι, με κοινά πολλά στοιχεία, αλλά είμαστε και ο κάθενας μας διαφορετικές οντότητες. Και αυτή είναι η μαγεία ανάμεσα μας. Η διαφορετικότητα που μας χωρίζει, αλλά και που μας ενώνει. Άλλοι κρατάνε όσα έχουν γερά μέσα στις χούφτες τους και άλλοι μοιράζουν στους άλλους, ότι έχουν και απ’ το υστέρημα τους, χωρίς να φοβούνται την φτώχεια. Γενναιοδωρία μια παρεξηγημένη «χώρα».

«Γενναιοδωρία δεν είναι να μου δίνεις αυτό που εγώ χρειάζομαι περισσότερο από σένα, αλλά αυτό που εσύ χρειάζεσαι περισσότερο από μένα.»

~ ΧΑΛΙΛ ΓΚΙΜΠΡΑΝ

Ποιο είναι το προφίλ του ευτυχισμένου ανθρώπου…

Διάβασα πρόσφατα σε ένα άρθρο ενός ψυχολόγου πως, το προφίλ του ευτυχισμένου ανθρώπου είναι περίπου κάτι όπως πιο κάτω…

«…Αισθάνονται ευγνώμονες που ξυπνούν κάθε πρωί. Διατηρούν, μία παιδική αίσθηση θαυμασμού για τη ζωή και προσηλώνονται στην ομορφιά της κάθε στιγμής. Δεν παίρνουν τίποτε σαν δεδομένο και  προσπαθούν να αδράξουν την κάθε στιγμή, αγνοώντας τις μικρές αναποδιές που έχει η ζωή. Διαλέγουν τους φίλους τους σοφά, με το να διαλέγουν χαρούμενους, θετικούς ανθρώπους. Ανθρώπους που μπορούν να βασιστούν επάνω τους, στις δύσκολες ώρες. Που τους αποδέχονται γι’ αυτό που είναι.  Προσεγγίζουν τους συνανθρώπους τους με καλοσύνη και γενναιοδωρία. Βοηθούν όταν μπορούν, χωρίς να θέλουν ν’ αλλάξουν τον άλλον. Δεν παίρνουν στα σοβαρά, τον εαυτό τους και τη ζωή. Επιλέγουν να αντιμετωπίζουν με χιούμορ τις καταστάσεις και τα προβλήματα που προκύπτουν και γελούν συχνά. Δεν διστάζουν να γελάσουν με τον εαυτό τους, με αυτοσαρκασμό. Ξέρουν να ζουν στο παρόν και να απολαμβάνουν τις μικρές χαρές της ζωής, όπως ένα ηλιοβασίλεμα, μία βόλτα στη φύση, την παρέα ενός αγαπημένου προσώπου, μια μέρα κοντά στη θάλασσα, την μυρωδιά των λουλουδιών. Δεν μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, ούτε ανησυχούν διαρκώς για το μέλλον και είναι ευγνώμονες γι’ αυτά…»

Υπάρχει τέτοιο προφίλ ευτυχισμένου ανθρώπου; … μα ακόμα και όταν ο άνθρωπος επιλέγει όλα τα πιο πάνω, δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως θα έχει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Οι περισσότερες επιλογές στη ζωή μας, είναι Ρώσικη ρουλέτα. Και αποδεικνύεται μόνο, με το πέρασμα του χρόνου. Όπως είναι μια φιλία, ένας γάμος, παιδιά, μια επιχείρηση… Πόσοι και πόσοι άνθρωποι έδωσαν την ψυχή τους σε ένα φίλο και μετά από χρόνια προδόθηκαν … Πόσοι πετυχημένοι γάμοι, ταιριαστά ζευγάρια, κατέληξαν σε ένα θλιβερό διαζύγιο… Και πόσοι γονείς ανάθρεψαν με πλήρη αγάπη και αφοσίωση ένα παιδί, το οποίο μεγαλώνοντας τους πίκρανε βαθιά… ΄Η ακόμα και μια επιχείρηση που στήθηκε με μεγάλο κόπο και θυσίες… πόσες φορές έχουμε δει να γκρεμίζονται όλα μέσα σε μια στιγμή, για τον άλφα ή τον βήτα λόγο… Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για κανέναν μας, ούτε ποτέ αποτελούμε εξαίρεση σε οποιαδήποτε συμφορά ή καλοτυχία. Αυτό από μόνο του, θα έπρεπε να μας επιβάλει την αρετή της ταπεινοφροσύνης.

“Όπου εισέλθει η υπερηφάνεια, εισέρχεται η καταισχύνη, η δε σοφία είναι με το μέρος των ταπεινών” ~Σολομών

Θαρρώ αγαπητοί μου φίλοι πως σπουδαίο ρόλο στις ζωές μας, παίζει η τύχη, πλάι στην κάθε μας επιλογή.

Δεν φτάνει να θες κάτι πολύ, πρέπει να έχεις και λίγη τύχη.

Κάποιοι λένε πως ευτυχία είναι, απόλαυση χωρίς μετάνοια. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως, ευτυχισμένος είναι εκείνος που κατόρθωσε να γνωρίσει τις αιτίες των πραγμάτων. Ο Αριστοτέλης είπε πως, η ευτυχία μας εξαρτάται από εμάς και ο Σωκράτης είπε πως, η ευτυχία ανήκει στους ολιγαρκείς.

Εγώ πάλι λέω πως, ευτυχία είναι η αγνή καρδιά και η καλή χώνευση. *χαμόγελο*

Καλά να περνάτε φίλοι μου και εύχομαι να γεμίζουμε όλοι τις καρδιές μας, με αυτό που εμείς ξέρουμε ότι είναι καλύτερο για μας.

Κούλα Ροδοσθένους Ζέιτζακ

Domenica~

russian1

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

17 Comments

 1. Georgia Andreou says:

  kiria koulla mou uperoxo!!pragmatika!! x x x

 2. Zeta Stefanou says:

  ….εύχομαι πολλές ευτυχισμένες στιγμές πασπαλισμένες με χρυσόσκονη…!!!!
  https://scontent-1.11404.fna.fbcdn.net/hphotos-xfp1/v/t1.0-9/10451023_759760594110464_848695660461430719_n.jpg?oh=95224c385fce1b5977863d72c75115bc&oe=5557CA2E

 3. Tatiana Rahmatoulina says:

  Ax, ti ωραία! Εσύ χαζεύεις απ’ το παράθυρο κι εγώ μεταφράζω πυρετωδώς για λογαριασμό Ρώσωλεμεσιανών! Θα το κλείσω όμως τώρα, γιατί κουράστηκα και θα πάω να δω καμιά ταινία. Θέλω πολύ να δω την ταινία που μου έγραψες,γιατί η Μέριλ Στριπ είναι από τίς αγαπημένες μου. Αλλά θα ζητήσω να μου την κατεβάσουν με ελληνικούς υποτίτλους. Σ’ αγαπώ πολύ και σε σκέφτομαι, αλλά θα σου γράψω…προσεχώς. Πολλή αγάπη και πολλά φιλιά από μένα.

 4. ALKYONI says:

  Μα τι ωραία μου γεμίζεις την καρδιά και την ψυχή!!!!!
  Όταν διαβάζω τα άρθρα σου κουκλίτσα μου είναι σαν
  να μπαίνει άπλετο φώς στη ζωή μου, πνευματική τροφή
  μου χαρίζεις καλή μου, τουλάχιστο εγώ έτσει το ησπράτω…
  Παρακαλώ να είσαι καλά και να γράφεις να ζωγραφίζεις και
  να τα βλέπω να χαίρομαι και να λέω αυτή είναι η κόρη μου!!!!
  Με αγάπη και φιλιά Αλκιώνη…

  • Domenica says:

   Και εγω παρακαλω να ειναι καλα το χερακι μου να μπορω να γραφω και να ζωγραφιζω.
   Σε ευχαριστώ μανούλα χρυσή!
   Μια και μοναδική!
   Μακια χχ

 5. Antonis Tokas says:

  Συμφωνώ, αλλά και η ικανοποίηση με αυτά που έχεις.

 6. Kristiarod Rodosthenous says:

  “Κυριακή γιορτή και σχόλι ν’άταν η βδομάδα όλη,κ’η Δευτέρα ν’άταν μόνο κανα δυό φορές τον χρόνο” αγαπημένο τραγούδι εποχής

 7. Ceca Varda says:

  Many wise words in one place, thank you Koula.

 8. Elita Rodosthenous says:

  ” Βαθιά θάλασσα είναι η λύπη για εκείνον που δεν ξέρει να δίνει. Αυτός που θέλει μόνο να παίρνει, έχει καταδικάσει την ψυχή του, σε ισόβια. ”
  omorfo seuxaristw p ta moirazesai mazi m !

  • Domenica says:

   Κουκλιτσα μου γλυκια χχχ
   Σε ευχαριστώ! Χαίρομαι που σε άγγιξε… το μοίρασμα είναι μεγάλο δώρο!
   Και εγω σε ευχαριστω που τα διαβαζεις κοριτσακι

 9. Sasa Menegatos-Blouin says:

  Koula,
  I miss you..

  I never see you at church…
  I so proud of you and your paintings!
  Let’s try to make plans to hang out soon

  • Domenica says:

   Is because I never come to church, thats why you never see me at church…. hahahhaha
   I miss you guys a lot but church is not for me…
   I try, but is not for me.
   I am so happy for you and I believe this new step you took it suit you a lot, this business dealing with beauty! Thats so YOU! And life is short, we need to do what we like the most, for a job… right?
   Ok sweetie, lets plan to meet 🙂

 10. Μαριάννα Παπουτσοπούλου says:

  η καθαρη καρδιά και μονο…ναι.

Leave a Reply

Your email address will not be published.