Coffee-Talks.com

My little corner on the internet

   May 09

Έχει μια χάρη η Άνοιξη, τα κάνει όλα ωραία!

shutterstock_2090591Η άνοιξη ήρθε και γέμισε με αισιόδοξες πινελιές την διάθεσή μας. Μια ευεξία, μια έντονη ευδιαθεσία αιωρείται παντού αυτή την εποχή και επηρεάζει άμεσα τις καρδιές μας. Λίγο η επίδραση του ήλιου, λίγο η επιρροή των ανθισμένων λουλουδιών, όλα αυτά τα στοιχεία μαζί συνθέτουν το πορτραίτο μιας άκρως αισιόδοξης στάσης απέναντι στη ζωή.  Έτσι, όταν ο καιρός ανοίγει και η φύση γιορτάζει, όταν όλοι γύρω δείχνουν πιο χαρούμενοι, τότε περιμένουμε κι εμείς απ’ τον εαυτό μας να είναι χαρούμενος. Η ενέργεια μας αλλάζει, ανεβαίνει, κορυφώνεται. Γινόμαστε πιο δημιουργικοί και παραγωγικοί. Όπως η γη, έτσι και εμείς ξανά γεννιόμαστε αυτή την χρυσή εποχή του χρόνου.

«Άνοιξη είναι η παιδική ηλικία του έτους».

~ Άλφρεντ Τέννυσον

Ζω μια ιδιαίτερα έντονη Άνοιξη θα έλεγα, εδώ στη γη της Αλάσκας. Με το φως της ημέρας  ολοένα να μεγαλώνει. Με τη φύση που τρελαίνεται τους μήνες αυτούς της Άνοιξης και του Καλοκαιριού. Οι αρκούδες ξυπνάνε από την χειμέρια νάρκη τους και ψάχνουν για φαγητό.  Για αυτό όσοι είναι λάτρεις της φύσης, κυκλοφοράνε στα βουνά και στα δάση, με προσοχή και προστασία. Δεν σηκώνει αστεία η Αλάσκα. Όσο όμορφη είναι, τόσο άλλο κυοφορεί κινδύνους. Ο φόβος μπορεί να είναι επιλογή, ο κίνδυνος όμως είναι πραγματικός.

Ο ήλιος αρχίζει και γέρνει προς νυχτιά, γύρω στις δέκα και μισή το βράδυ και σκοτεινιάζει ολότελα ο ουρανός κατά τις έντεκα. Το Καλοκαίρι θα έχουμε φως μέχρι και τα μεσάνυχτα. Από τις πέντε το πρωί αισθάνομαι να μπαίνει λίγο-λίγο το φως της ημέρας, στο δωμάτιο. Η θερμοκρασία ανέβηκε λίγο και η ήλιος καίει πιο πολύ εδώ, επειδή βρίσκεται πιο κοντά στο σημείο αυτό της γης. Αν και ποτέ δεν κάνει ζέστη στην Αλάσκα, εκτός κι αν πας τρέξιμο, τότε ναι θα ιδρώσεις. Το άπλετο φως της ημέρας κάνει τα λουλούδια στη γη να οργιάζουν και να φυτρώνουν σαν τρελά. Η φυλλωσιά στα δέντρα γίνεται ραγδαία και η Άνοιξη ξεπετάγεται σαν πυρετός, ξαφνικά απλώνεται παντού με μανία.

«Άνοιξη η γειτονιά, κ’ η μέρα ζωγραφιά!»

Πριν μερικές μέρες, μια φίλη με προσκάλεσε, σε εξόρμηση στην εξοχή. Αν και ολάκερο το Άνκορεητζ, εξοχή είναι, αφού είναι γεμάτο με πάρκα, λίμνες και ποτάμια, εντούτοις ονομάζουμε εξοχή τα γύρω προάστια. Η πόλη του Άνκορεητζ, είναι ένα με το απέραντο δάσος, που αγκαλιάζει γύρω-γύρω την πόλη μας. Βγήκαμε λοιπόν λίγο έξω απ’ την πόλη, περίπου σαράντα λεπτά οδήγημα, και φτάσαμε στην μικρή πόλη της Γουασίλας. Εκεί τα βουνά, βρίσκονται πιο κοντά στην πόλη και φαντάζουν στα μάτια μας, σαν γίγαντες με χιονισμένα κεφάλια.

Παρκάραμε στο Ελληνικό εστιατόριο Ευάγγελος και εκεί δειπνήσαμε. Οι ιδιοκτήτες κατάγονται από τον Έβρο και ζουν εδώ και πολλά χρόνια στην Αλάσκα. Δεν είχα όμως την τύχη εκείνη την ημέρα, να τους γνωρίσω, αφού ήταν πάρα πολύ απασχολημένοι με κάποιο συμβάν. Σίγουρα όμως θα ξαναπάω εκεί σύντομα.

Φάγαμε ελληνική σαλάτα και μετά ακολούθησε ένα πιάτο με ωκεανό τυλιγμένο σε ιταλικά μονοπάτια. Έτσι το ένιωσα εγώ, το πιάτο εκείνο που το λέγανε Arabiata. Συνοδεύσαμε το δείπνο μας, με λευκό κρασί και μπόλικη κουβέντα. Μιλήσαμε για την ζωή στην Αλάσκα, για τον καινούργιο κόσμο που σιγά-σιγά ανακαλύπτω και προσπαθώ να μάθω όσο πιο καλά μπορώ, έτσι ώστε να λειτουργώ καλύτερα στη νέα μου ζωή. Μιλήσαμε για τα παιδιά μας, τα υπέροχα βλαστάρια μας και τις ζωές τους. Μιλήσαμε για το τι είναι αληθινό και σημαντικό στη ζωή για τον καθένα μας. Για τους συμβιβασμούς, που αναγκάζεται κάθε μετανάστης να πράξει, προκειμένου να επιβιώσει στην ξένη γη, εωσότου την νιώσει δική του. Για τα δώρα, που προσφέρει αυτή η μοναδική χώρα που λέγεται Αλάσκα. Για την δύναμη, που έχει εδώ η φύση και πόσο ευχάριστα επηρεάζει τον ψυχισμό μας. Κάθε ακραίο καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει, πότε στη γη και πότε στον ουρανό της Αλάσκας, προκαλεί μια ευχάριστη αναστάτωση.

Πόσο την χάρηκα την συντροφιά της φίλης, πόσο την ευχαριστήθηκα δεν λέγεται. Κάτι που θεωρούσα προηγουμένως δεδομένο στη ζωή, μια φίλη, μια παρέα. Παλαιότερα, ήταν κάτι απλό και εύκολο να συμβεί. Τώρα όμως με τα καινούργια δεδομένα ζωής μου, έγινε αυτό δώρο ανεκτίμητης αξίας. Σχεδόν πολυτέλεια. Δεν είναι εύκολο να βρεις τους κατάλληλους ανθρώπους, κυρίως όταν αλλάζεις πατρίδα, όταν είσαι σε μια προχωρημένη ηλικία, που είναι ξεκάθαρο πια το τι ζητάς. Νέοι σαν ήμασταν, ήταν όλα πολύ πιο εύκολα και απλά. Η κατασκευή του ανθρώπου κατά την διάρκεια της νιότης, είναι ευέλικτη, πιο ανεκτική και πιο ανέμελη θα έλεγα. Το κεφάλαιο της νιότης, είναι ένα μεγάλο δώρο στις ζωές μας, αλλά είναι ένα δώρο δυστυχώς χωρίς σοφία.

«Στερνή μου γνώση, να σ’ είχα πρώτα…»

Για αυτό και στη νιότη μας κάνουμε πιο συχνά λάθη. Ίσως κάποιες λάθος επιλογές, κάποτε λάθος κινήσεις… τολμάμε πιο εύκολα αλλά και καιγόμαστε πιο εύκολα. Καιγόμαστε και μαθαίνουμε. Αυτός που καίγεται όμως και δεν μαθαίνει, είναι άξιος της μοίρας του. Για αυτό το λόγο καθώς μεγαλώνουμε, επιλέγουμε τους φίλους μας και τις συναναστροφές μας πιο καλά και με περισσότερη προσοχή. Οι άνθρωποι της ζωής μας, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι που επηρεάζει άμεσα την ψυχική μας γαλήνη. Η επαφή μαζί τους θα φέρει είτε την χαρά, είτε την λύπη. Το ζητούμενο φυσικά είναι οι άνθρωποι της ζωής μας, να μας φέρνουν την χαρά.

Για αυτό και εγώ το χάρηκα πολύ, που συνάντησα εκείνη την φίλη το απόγευμα εκείνου του Σαββάτου. Μου έδωσε χαρά, μοιράστηκε μαζί μου τις γνώσεις της, τις δικές της αναζητήσεις, μα κυρίως τις εμπειρίες της. Κάτι που για μένα σημαίνει πολλά. Πολλές φορές εδώ που ήρθα να ζήσω, αισθάνομαι, σαν παιδί στα πρώτα μου βήματα. Όλα έχουν αλλάξει πια για μένα. Και είναι σημαντικό να ακούω αφηγήσεις, από αυτούς που έχουν έρθει σε αυτή τη γη, πριν από πολλά χρόνια. Ότι μάθω από αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι κέρδος. Η πείρα στη ζωή είναι μεγάλο πράγμα. Είναι όπλο που δυναμώνει τον άνθρωπο, τον εξυψώνει. Και αυτό το όπλο κερδίζεται μόνο με τον χρόνο. Και ο χρόνος, κατακτάται μόνο με την υπομονή.

Μιλήσαμε για τους μετανάστες και για αυτούς που πασχίζουν με νύχια και με δόντια να έρθουν εδώ. Στις πατρίδες τους η φτώχεια και η ανεργία είναι μεγάλη. Έτσι αναγκάζονται να αναζητήσουν καινούργιες πατρίδες. Επιλέγουν τους δρόμους της ξενιτιάς. Συχνά αλλάζουν χώρες, δουλειές, κάνουν οτιδήποτε αρκεί να επιβιώσουν λίγο καλύτερα. Οι πιο τυχεροί, καταφέρνουν να στεριώσουν κάπου, να βρουν δουλειά και έτσι να βγάλουν λίγα χρήματα. Χρήματα για να ζήσουν καλύτερα, αλλά και για να βοηθήσουν πίσω τους συγγενείς που δεν τα κατάφεραν να φύγουν.

Τα χρόνια περνούν και οι μετανάστες παλεύουν να συνηθίσουν την νέα γη, όπου κι αν έχουν μεταναστεύσει. Ακούνε γλώσσες, που δεν τις κατανοούν πολλές φορές. Βλέπουν πράγματα που δεν τα καταλαβαίνουν. Είναι μια νέα χώρα, ένας εντελώς καινούργιος κόσμος. Είναι λες και πρέπει να κάνεις επανεκκίνηση τον εαυτό σου και ότι ήξερες μέχρι τώρα να το ξανά μάθεις απ’ την αρχή, αλλιώς. Αν είσαι σε νεαρή ηλικία, αυτό μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολα.

Ναι, μιλήσαμε για τους μετανάστες, που δεν είναι πάντα τυχεροί. Φυσικά είναι και αυτό μια επιλογή. Εσύ θα επιλέξεις εάν θα είσαι ξανά ευτυχισμένος και να πετύχεις τους στόχους σου – όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό – στην νέα γη. Εσύ θα επιλέξεις εάν θα επωφεληθείς τις ομορφιές και τα δώρα που συναντάει κανείς σε κάθε καινούργια γη. Μπορεί η ανηφόρα να κουράζει, να σε εξουθενώνει κάποιες φορές αλλά η κορυφή έχει πολλά να σε δώσει. Εκεί σε περιμένουν πολλά…

Αποφάσισα να μην αφήσω εκείνο τον οξύ πόνο στο στήθος που γεννά η νοσταλγία, να με κατευθύνει, μήτε να με ορίζει. Αποφάσισα πως θα πιάσω εγώ ξανά το τιμόνι – όπως πάντα έκανα στη ζωή μου – και θα ορίζω εγώ τα πράγματα για μένα, στη νέα γη.

Θα ρουφήξω την τόση ομορφιά γύρω μου, μες την ψυχή μου και θα την στολίσω, όπως στολίζει η Άνοιξη την πλάση γύρω μας. Θα μάθω στο νου μου να περπατά στα καινούργια μονοπάτια που χάραξε η ζωή για μένα και θα φυτεύω εκεί σπόρους καλούς, γιατί ο νους γιατρεύει την ψυχή. Όλα ξεκινούν από τους σπόρους, που φυτεύουμε κάθε στιγμή, μέσα στο χώμα βαθιά του νου μας. Σπόροι, οι σκέψεις… που μετά γίνονται πράξεις.

Υπάρχει και ένας άλλος δρόμος που κάνει τη ζωή πιο ευχάριστη όπου κι αν βρισκόμαστε. Η απλοποίηση των πραγμάτων. Η ευτυχία εξάλλου, βρίσκεται στην απλότητα. Τα πράγματα, είναι απλά τις περισσότερες φορές. Εμείς τα περιπλέκουμε κάποτε, με την αφόρητη ευαισθησία μας, την απερίγραπτη φαντασία μας και το αγιάτρευτο ελληνικό μας DNA. Είναι γεγονός, πως έχουμε το δράμα στις φλέβες μας. *χαμόγελο*

Βρήκα μερικές υπέροχες μαντινάδες για την ζωή και με αυτές θα κλείσω σήμερα την ανάρτηση μου.

 

Είναι η ζωή ένα λεπτό και εμείς στον ήλιο χιόνι

και ώσπου να πεις ξημέρωσε έρχεται και νυχτώνει!

 

Πάντα να κάνεις όνειρα, ακόμα και αν δεν βγούνε,

υπάρχουν άνθρωποι στη ζωή, που μόνο με κείνα ζούνε!

 

Λαμπρέ μου ήλιε φωτεινέ, τη γη όλη φωτίζεις,

κι από τον ουρανό ψηλά, χρυσάφι λαμπυρίζεις!

 

Στο ανηφόρι της ζωής ποτέ μην λαχανιάσεις

ν’ανθεις και να καρποφορείς ίσαμε να γεράσεις!

 

Κούλα Ροδοσθένους Ζέιτζακ

Domenica~

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

10 Comments

 1. Ρουλα Ασπιωτη says:

  Αγαπη μου ειναι πανεμορφο!!!!!!!!!!!!! Ελπιζω και ευχομαι οι ποθοι σου ολοι να γινουν πραγματικοτητα και να χαιρεσαι καθε λεπτο που σου προσφερει η ζωη και ο αγαπημενος σου ΚΙΝΓΚ εκει στη μακρινη Αλασκα ( εννοηται και οπου αλλου λαχταραει η καρδια σου)!!!!!!!!!!!!!

  • Domenica says:

   Ζούμε και μαθαίνουμε Ρούλα μου γλυκιά. Σε ευχαριστώ κορίτσι μου μέσα απτην καρδιά μου! Μην σταματήσεις ποτέ να τραγουδάς, με την ψυχή! Όλα με την ψυχή! χχ

 2. Marjorie Montero says:

  Koala , You are incredible writer with great espectation. Besitos

  • Domenica says:

   Muchas gracias a mi bella amiga. Me encanta compartir mis pensamientos y mi escritura con gente guapa como tú eres. My beautiful friend Marjorita mou xxxx

   Thank you so much my beautiful friend. I love to share my thoughts and my writing with beautiful people like you are.

 3. Marjorie Montero says:

  Jajaja Uhy que Linda ! En espańol Jajaja , bravo! Gracias !!!

 4. Elita Rodosthenous says:

  Omorfo koullita m! Aisiodokso, anoiksiatiko! Well done!

 5. Toulla Evagelou says:

  Κούλα μου δεν χόρταινα να διαβάζω την καινούργια σου προσωπική εμπειρία «Έχει μια χάρη η Άνοιξη, τα κάνει όλα ωραία!» “Η άνοιξη ήρθε και γέμισε με αισιόδοξες πινελιές την διάθεσή μας. Μια ευεξία, μια έντονη ευδιαθεσία αιωρείται παντού αυτή την εποχή και επηρεάζει άμεσα τις καρδιές μας…” “Υπάρχει και ένας άλλος δρόμος που κάνει τη ζωή πιο ευχάριστη όπου κι αν βρισκόμαστε. Η απλοποίηση των πραγμάτων. Η ευτυχία εξάλλου, βρίσκεται στην απλότητα.”

  Απίθανες και οι μαντινάδες που μοιράστηκες μαζί μας στο τέλος της προσωπικής σου εμπειρίας στην Ανοιξιάτικη Αλάσκα!! Η πιο κάτω μαντινάδα μου άρεσε ιδιαίτερα!
  «Στο ανηφόρι της ζωής ποτέ μην λαχανιάσεις
  ν’ανθείς και να καρποφορείς ίσαμε να γεράσεις!»

  Σου χαρίζω και εγώ το ποιο κάτω τραγούδι

  https://www.youtube.com/watch?v=uCSMVDX9IcA

 6. Alkiony says:

  Aχ Κουλλίτσα μου όμορφη είναι φανταστικό το άρθρο σου!!!!!
  Για εμένα είναι τέλειο!!!!!1
  Όλο νόημα με πολλή αγάπη για την καινούργια σου πατρίδα
  που σε φιλοξένησαι, αλλά οι μαντινέδες είναι το κάτι άλλο!!!!
  Να είσαι καλά και ετυχησμένη κορούλα μου!!!!
  Με παντοτηνή αγάπη Αλκιώνη….

  • Domenica says:

   Σε ευχαριστω Αλκιονουα μου μικρη και τριανταφυλενια!
   Σε ευχαριστω που με αγαπας και που με διαβαζεις!
   Μακιααααααααααααααααααααααα

Leave a Reply

Your email address will not be published.